Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O nabídku výukových programů Zoo Liberec a SEV DIVIZNA Liberec je enormní zájem. Programy na celý rok byly opět zamluvené během několika málo minut

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 02. 09. 2024 16:43
  • Kultura

Sdílet článek

Zoo Liberec a její Středisko environmentální výchovy DIVIZNA Liberec ročně zrealizuje více než 360 výukových programů pro žáky libereckých škol.  Přestože se to může zdát jako vysoké číslo, každoročně poptávka výrazně převyšuje nabídku a lektoři DIVIZNY musejí téměř polovinu zájemců z kapacitních důvodů odmítat. V letošním roce byly všechny výukové programy v DIVIZNĚ na celý rok zamluvené během několika málo minut po spuštění objednávek.

Každý rok s koncem letních prázdnin spouštějí lektoři environmentální výchovy ze SEV DIVIZNA při Zoo Liberec nové kolo přihlášek na výukové programy pro nadcházející školní rok.  Zájem o environmentální výchovu pro děti je mezi pedagogy škol Libereckého kraje vždy obrovský, všechny dostupné termíny jsou zamluvené téměř ihned po spuštění přihlášek. „Nabídku spouštíme vždy o půlnoci, aby to bylo pro všechny spravedlivé. Učitelé už to vědí, takže v těchto brzkých hodinách přijde naprostá většina objednávek. Kalendář je proto rychle plný a bohužel musíme odmítat i ty, kteří ponocovali, a objednávku poslali ihned o půlnoci. Ti, co napíší až v průběhu dne, se už zpravidla nikam nevejdou,“ říká lektorka a koordinátorka výukových programů SEV DIVIZNA Liberec Alice Hudcová.

Zoo Liberec a SEV DIVIZNA aktuálně nabízí 8 programů pro mateřské školy, 34 pro základní školy a 9 programů pro střední školy. Lekce probíhají v učebně, v lese a přírodě Jizerských hor nebo přímo v zoologické zahradě.

To, že je o výukové programy Divizny tak velký zájem, svědčí o kvalitě, kterou po mnoho let nabízí. A také, že stále přichází s něčím novým. Cením si práce všech, kteří s velkou invencí programy chystají“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na nadcházející školní rok je připraveno i několik novinek. Jednou z nich je celoroční program Místo, kde žiju. „Ten je určen pro 4.-5. třídu ZŠ a jeho cílem je vést děti k bližšímu poznání místa své školy a k přemýšlení a bádání o něm. Na tyto dlouhodobé programy objednáváme již v květnu a červnu předchozí školní rok, abychom měli zaručené volné termíny a mohl proběhnout celý program. Většinou se jedná o 3 lekce s našimi lektory a 3 lekce si zrealizuje pedagog se svou třídou sám dle svých časových možností,“ vysvětluje Hudcová.

Další zcela nový výukový program je zaměřen například na vodu jako nedílnou součást živé přírody i života lidí, jiný zase na geologické zajímavosti regionu nebo na pozoruhodný svět žab.

Pro základní školy je od září v nabídce také pátrací hra Detektivem v zoo, která umožní školám trochu jinou prohlídku zoologické zahrady bez účasti lektora,“ dodává Alice Hudcová.

Zdroj: tisková zpráva a foto Zoo Liberec, MgA. Barbara Tesařová, tisková mluvčí
 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky