Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O komunitní energetice zástupcům měst a obcí v Jilemnici přednášel specialista

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 30. 05. 2024 13:17
  • Rozvoj

Sdílet článek

Hledání potenciálu měst a obcí v rozvoji komunitní energetiky bylo hlavním tématem semináře, který v Jilemnici vedl energetický specialista a zakladatel projektu OBEC 2030 Michal Svoboda, mimo jiné také autor publikace Doporučení pro obce ke komunitní energetice z edice Ministerstva pro místní rozvoj.

Jak mají obce správně nastavit místní energetickou koncepci a jak vše sdělovat občanům nebo jak přistupovat k soukromým investorům? To byly některé konkrétní otázky zodpovězené během semináře pořádaného Libereckým krajem, Agenturou regionálního rozvoje a MAS Přiďte pobejt!. Michal Svoboda se v úvodu zaměřil na klíčové aspekty, jako je role státu, měst a obcí nebo dokonce jednotlivých občanů při nastupující přeměně energetického mixu Česka.

V současnosti totiž tuzemské energetice stále dominují uhelné elektrárny a teplárny, v blízké budoucnosti mají však k růstu nakročeno jak jádro, tak obnovitelné zdroje. „Na rozdíl od investičně extrémně náročného jádra, které je a nadále bude jednoznačně v gesci státu, mají obnovitelné zdroje v rukou měst, obcí a jednotlivců obrovský potenciál demokratizovat naši energetickou soustavu,“ řekl Svoboda.

Komunitní energetiku, ve které se subjekty řídí heslem Vyrob, spotřebuj, sdílej a přebytky prodej do sítě, označuje Svoboda jako nový Sherwood. Cestu k ní vytýčil publiku v pěti bodech. První tři vedou ke kvalitní energetické koncepci města či obce, další dva pak k vytvoření energetické komunity místních výrobců energií a jejich spotřebitelů.  

Klíčovým bodem je porozumění stávající energetické situaci města či obce a identifikace možností pro zlepšení jak na straně spotřeby, tak na straně výroby. První krok lze formulovat otázkou Kde platím za energie? Definovat stávající stav doporučuje Svoboda na základě validních dat, jen tak lze kvalitně navrhnout funkční úsporná opatření. To je ostatně krok číslo dva formulovaný otázkou: Kde mohu ušetřit? Závěrečným krokem této části je hledání potenciálu pro budování nových zdrojů energie: Kde mohu vyrobit?

„Na základě poctivého a daty podloženého zodpovězení těchto tří otázek lze pak kvalitně řídit energetickou soustavu města či obce a zároveň budovat dlouhodobou koncepci,“ dodal Svoboda. 

Důležitým aspektem pro povýšení energetické koncepce na úroveň komunitní energetiky je doplnění o otázku Kdo je v tom se mnou? a rozšíření horizontu uvažování o potenciální členy nově vznikající místní komunity. Celou cestu pak korunuje otázka Jaká je má dlouhodobá strategie?

„Klíčové je v tomto bezesporu zapojení občanů do procesu plánování jak ve formě edukace, tak ve formě diskuze a participace. Jen tak může dojít k širokému přijetí koncepce a strategie i k úspěšnému vzniku komunity,“ uzavřel Svoboda.

Závěrem semináře je kromě výše uvedeného i shoda na tom, jak zásadní je nyní pro města a obce rozvážně budovat moderní zdroje výroby a ukládání energií a také využití moderních technologií, které se v současnosti posouvají neuvěřitelnou rychlostí.

Decentrální energetika totiž nabízí neopakovatelnou příležitost pro rozvoj obcí a regionů. Vyžaduje však proaktivní postoj a podporu ze strany státu, kraje i místních samospráv. „Liberecký kraj spatřuje svou roli především v propojování vedení měst a obcí s odborníky na energetiku a obecně v edukaci místních samospráv. I proto se s naší Agenturou regionálního rozvoje aktivně podílíme na pořadatelství těchto seminářů na různých místech našeho kraje,“prohlásil Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

MŠMT ARR EU KRAJ

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky