Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nové lavičky v botanické zahradě nabídnou paletu barev i vůni pryskyřice

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 09. 2023 14:25
  • Kultura

Sdílet článek

Největší zájem návštěvníků zažívá každý rok v létě botanická zahrada v Liberci. Proto se v zahradě rozhodli zpříjemnit návštěvníkům pobyt tím, že vytvořili nová místa pro posezení.  Našli několik nových míst, která si přímo říkala o umístění lavičky.

„Jedná se zatím o jeden z drobných kroků ke zlepšení komfortu návštěvníků. Před námi je ale řada postupných úprav a oprav. Prvním krokem bude postupná obnova opláštění skleníků,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Lze se například uvelebit na lavičku, která vznikla na kamenné zídce pod korunou borovice. Stín doplňuje v horkém dni vůně borové pryskyřice. Nedaleko se zase našlo zákoutí v blízkosti převislého jilmu. Okolo jsou květinové záhony a výhled na fontánu se zurčící vodou navozuje klid a pohodu.

Kdo má rád sluníčko a pohyb kolem sebe, může využít posezení v centrální části parku s výhledem na pestrou paletu barev na skalce. Naopak klid a více soukromí nabízí místo pod nízkými korunami javorů s výhledem na záhon kosatců, kterým na pozadí vévodí letité kanadské tsugy.

„Každá nová lavička, která v parku přibyla, si během chvilky našla svou spřízněnou duši, která zde spočinula. Práce spojené se vznikem těchto nových odpočinkových míst byly provedeny natolik citlivě, že okamžitě splynuly s parkovou expozicí, což byl záměr,“ řekl ředitel Botanické zahrady Václav Lenk.    

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky