Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nová ovocná alej ve Zdislavě je již vysazena

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 17. 11. 2016 11:52
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj zaplatil bezmála 364 tis. korun za výsadbu a následnou péči o stromořadí podél silnice III/27242 v obci Zdislava. Nyní celkem 178 ovocných stromů lemuje již v minulém roce zrekonstruovanou komunikaci. Svůj strom si zasadil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Projekt nové aleje bylo možno realizovat a úspěšně dokončit díky spolupráci obce a kraje. Obec Zdislava nechala na projekt výsadby aleje podél silnice vedoucí ze Zdislavy směrem na Křižany zpracovat projektovou dokumentaci. Rada Libereckého kraje projekt schválila a kraj vyčlenil finance ve výši 304.811 korun za provedení výsadby a 49.537 korun na následnou dvouletou péči.

„Alej je opravdu krásná a nebývale dlouhá. Za pár let, až stromy povyrostou, budou kolemjdoucím zpříjemňovat nejen jejich cestu, ale budou dávat místním i své plody,“ říká hejtman Půta, který v chladném počasí vysadil několik hrušní. Pod dozorem a za pomoci Aleny Hlídkové, ředitelky Suchopýra, který je zhotovitelem prací, vysadili další hrušně i starostové obce Zdislava – Zdeněk Fetr a obce Křižany – Václav Honsejk.

„Liberecký kraj se již před dvěma lety zaměřil na péči o aleje, jejich obnovu i novou výsadbu. Stromořadí je opravdu důležitý krajinný prvek, který se mimo jiné zapisuje do každodenního života a paměti několika lidských generací,“ vysvětluje hejtman a dodává, že kromě zakládání nových alejí je ale nutná a stejně důležitá i následná péče o ně.

Výsadbu a dvouletou údržbu 124 slivoní a 54 hrušní podél komunikace III/27242 v obci Zdislava zajistil Suchopýr o.p.s., Oldřichov v Hájích. Zpracovatelem projektové dokumentace byla Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. Výsadba aleje Zdislava je v souladu s Koncepcí ochrany přírody a krajiny Libereckého kraje. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky