Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nová angiolinka zkvalitní široké spektrum lékařských výkonů a zajistí mnoho výhod pacientům i zdravotníkům

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 01. 2014 16:03
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Slavnostní představení angiografického pracoviště, ale i nově zřízené lůžkové části oddělení léčebné rehabilitace v českolipské nemocnici se uskuteční 29. ledna 2014 v 15 hodin za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty  a dalších hostů.

 

Radiodiagnostické oddělení v českolipské nemocnici prochází od loňského roku zásadní a nebývalou obměnou technického vybavení. Dokončena byla kompletní digitalizace. Má nové digitální skiagrafické pracoviště včetně PACs, ale i nový počítačový tomograf (CT).  Nemocnice nyní pacientům nabídne i zcela nový angiografický přístroj Infinix-i značky Toshiba, který slouží především k vyšetřením cév celého lidského těla. Ve své kategorii první vyrobený a instalovaný na světě.

 

„Od nového angiografického přístroje očekáváme další zlepšení poskytované péče. Vyšetřovat na něm budeme pacienty s nemocemi cév, zejména dolních končetin a provádět léčebné výkony, angioplastiky a stenty, v celém rozsahu. Nejvýraznější přínos těchto výkonů a to v oblasti bérce se týká pacientů s cukrovkou, které tak lze ochránit před amputací nohy,“ komentovala dlouholetá primářka radiodiagnostického oddělení MUDr. Hana Čerbáková. S novou angiolinkou se tak radiodiagnostika v České Lípě dostává na potřebnou úroveň rentgenových pracovišť nemocnic se stejným rozsahem péče. Za zmínku stojí i fakt, že angiografie má v České Lípě tradici i dobré renomé. A podle pamětníků svážely již na přelomu 80. a 90. let minulého století sanitky pacienty z celého Libereckého kraje na zdejší angiografické pracoviště. Dosavadní přístroj sloužil bezmála sedmnáct let.

Na angiografickém pracovišti se provádějí výkony diagnostické na cévách dolních a horních končetin, břicha, hrudníku kromě srdce. Dále výkony léčebné na cévách dolních a horních končetin, břicha, hrudníku kromě srdce a mozkových cév. Jedná se o rozšíření zúžených cév pomocí balónkových katetrů, zprůchodnění cévních uzávěrů, zavedení výztuh (stentů) a filtrů do cév, rozpouštění trombotických uzávěrů (trombolýza) a naopak i uzávěry cév pro další léčbu nebo před operacemi v daných oblastech. Mezi hlavní přínosy nového zařízení patří zkvalitnění zobrazení, snížení radiační zátěže pro pacienty i personál, snížení objemu aplikované kontrastní látky, snadné a rychlé dohledávání dokumentace pro všechny. V neposlední řadě pak snížení nákladů na servis a provoz i zvýšení objemu provedených vyšetření.

Modernizace angiografického pracoviště přišla na 10 milionů korun a uskutečnila se zásluhou projektu českolipské nemocnice s názvem Zlepšení zdravotnické péče v regionu prostřednictvím modernizace rentgenového vybavení NsP Česká Lípa. Tento projekt je financován z regionálního operačního programu ROP NUTS II Severovýchod.  Zdrojem financování jsou Strukturální fondy EU, Prioritní osa 3 /Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb, Oblast intervence 3.2. Služby v oblasti veřejného zdraví/. Vše za podpory Libereckého kraje. „Nákup nové angiolinky byl zařazen v druhé etapě tohoto projektu.  Dodavatelem se stala firma Audioscan, která vyšla vítězně z otevřeného výběrového řízeni. Pořízená digitální angiolinka značky Toshiba patří mezi nejlepší na světovém trhu,“ uvedla Mgr. Dana Šperlíková, koordinátorka projektu.

Nový digitální angiografický přístroj Infinix-i značky Toshiba:

-          zcela nový přístroj ve své kategorii, první vyrobený a instalovaný na světě

-          slouží k vyšetření cév celého těla

-          lze vyšetřovat tepny i žíly

-          lze provádět i léčebné výkony na cévách

-          rozšíření zúžené cévy balónkem vedoucí k zlepšení průtoku krve cévou a tím ke zlepšení činnosti orgánu, který je cévou vyživován, například zmírnění bolestí až záchrana končetiny před amputací                                                                                                                

-          v určitých správně indikovaných případech obnovení průtoku krve v již uzavřené cévě, což opět vede například k záchraně končetiny

-          aplikace výztuhy do cévy - stentu

-          při náhlém uzavření cévy vmetkem – cílené podávání látky, která tento vmetek rozpustí

-          nebo naopak uzavření cévy – při krvácení nebo před operací

-          u dialyzovaných pacientů péče o jejich dialyzační zkraty – zlepšení či obnovení jejich funkce a tím prodloužení jejich životnosti

-          vyšetření jsou miniinvazivní v lokálním znecitlivění

 

Rozdíly mezi starým a novým přístrojem:

-          starý přístroj, opět od firmy Toshiba, dobře sloužil sedmnáct let

-          nový přístroj je již čtvrtou generací od původního

-          kompletní motorický pohyb C ramena s možností naprogramování pozic vůči pacientovi

-          nová technologie získávání rentgenového obrazu pomocí flat panelu

-          obrázky s vysokým rozlišením a kontrastem

-          možnost bohatého postprocesingu vedoucího ke zlepšení a zpřesnění obrazové dokumentace a tím i následné diagnostiky

-          razantní snížení dávky rtg záření pro pacienta i personál s vysokou kvalitou výsledných obrázků

-          větší a širší vyšetřovací stůl – větší komfort pro pacienta i personál

 

Petr Pokorný

tiskový mluvčí

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.

Purkyňova 1849

470 77 Česká Lípa

tel. 487 954 294

mobil: 739 500 436

E-mail: petr.pokorny@nemcl.cz

www. nemcl.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky