Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nejstarší kantoři SPŠSE Liberec František Hercl a Boženka Krpatová oslavili ve zdraví jubileum

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 11. 2012 16:06
  • Školství

Sdílet článek

 

Recept, jak oslavit jubilejní 90. narozeniny svých bývalých kantorů, předvedla 7. listopadu Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola Liberec sídlící na Masarykově ulici.

Je jednoduchý. Na počest svých dvou bývalých vyučujících, kteří zde celý život ve svém oboru působili, češtinářku Boženku Krpatovou a matikáře Františka Hercla, shodou okolností se oba narodili ve stejný den před devadesáti lety (8. 11. 1922!!!), svolalo vedení školy všechny své „důchodce“ na oslavu jejich narozenin. K oslavě narozenin se přidali i jejich mladší kolegové – tělocvikář Jiří Mlejnek (80 let), strojař Jiří Urbánek a dílenský mistr Jan Jirků (oba 75 let), chemikářka, dvojnásobná vítězka Jizerské padesátky na lyžích v letech 1973 a 1974 Eva Novotná  a matikářka  Jarmila Michnová, František Kyrš (všichni70), strojaři Jindřich Zápotocký, Milan Klejch a Josef Jurek, tělocvikář Jaroslav Rozkovec (všichni 65).

 Rok 2012 byl rokem kulatých či půlkulatých výročí,“ s úsměvem konstatoval ředitel školy Josef Šorm, který mimochodem oslavil letos šedesátku, stejně jako další z bývalých učitelů  - tělocvikář Jiří Langer.

František Hercl učil na SPŠSE od 1. 9. 1960 do 30. 6. 1996, byl zástupcem ředitele od 1. 9. 1966 do 1. 9. 1968, Boženka Krpatová nastoupila v roce 1955 a svou pedagogickou činnost na škole ukončila 30. 6. 1983.

 

Ve sborovně školy se sešlo přes 50 gratulantů, mezi nimi i bývalý ředitel Adolf Skopový, legendární tělocvikářka Alena Váňová, češtináři Karel Dlabola, Jana Svobodová a Eva Jiříčková, dílenský učitel Zdeněk Šubr, silnoproudař Miroslav Vogner, strojaři Pavel Kirschner a Karel Růžička a řada dalších pamětníků

  

„Nekonalo se ovšem žádné „pití ani jídlo“, jen malé občerstvení, ale zato upřímného veselí a blahopřání, i ve verších, ze shledání s kolegy, mnohdy po mnoha desetiletích, bylo nelíčené a radostné a trvalo po ony celé dvě hodiny,“ prozradil ředitel s tím, že si všichni navzájem oživili vzpomínky na veselé i dojemné příhody jednotlivců, trefně a taktně pronášené.

Úsměv provázel nejen oslavence, ale celý veliký nejen seniorský kolektiv, už aspoň z radosti, že ještě žijí, že jim ještě devadesát není!

Komu poděkovat? Nejen vedení školy, ale i všem organizátorům včele s Evou Procházkovou a Vladimírou Hoření za jejich výjimečnou akci, která potěšila všechny přítomné, a dokázala, že vzájemná úcta a tolerance ještě žijí!

Konají se podobné akce pro seniory i jinde? Takové, aby zahřály srdce a potěšila i pohladila duši?  I o tom se diskutovalo.

Bylo to setkání upřímné a noblesní, pro oslavence až dojemné a nezapomenutelné. Řediteli Josefu Šormovi a současným učitelům pak díky za přípravu, gratulace  i za dárky!

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky