Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nejlepší sklizeň v historii oslaví v Brništi 6. září na dožínkových slavnostech

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 09. 2014 15:18
  • Zastupitelstvo
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Zemědělský podnik ZOD Brniště a.s. při letošních žních dosáhl u většiny plodin vynikajících výsledků. Z hlediska hektarových výnosů šlo o vůbec nejúspěšnější rok v dlouhé historii. Rekordní sklizeň oslaví všichni 6. září v areálu Zátiší od 13 hodin.

Poblahopřát přijde i náměstek hejtmana LK pro zemědělství a životní prostředí Josef Jadrný.

I přes vysoké hektarové výnosy letošní žně trvaly pouze 29 dní. Sklizeň začala v polovině července ozimým ječmenem a skončila 20. 8. ozimou pšenicí.

„Byla velmi mírná zima, takže rostliny měly až o měsíc delší vegetační dobu“, vysvětluje Pavel Cihlář, který v ZOD Brniště řídí rostlinnou výrobu. „To by ale samo o sobě nestačilo, rekordní sklizeň je vždy výsledkem mnoha faktorů. Pěstujeme kvalitní odrůdy plodin, polní práce děláme pečlivě a ve správných agrotechnických termínech, máme dobrou zemědělskou techniku a jako správní hospodáři se neustále v maličkostech zlepšujeme,“ dodal.

Výnosy plodin v ZOD Brniště a.s. v roce 2014

Plodina

Výnos

Hodnocení výsledku

Řepka olejná

4,81 t/ha

rekordní

Pšenice ozimá

8,15 t/ha

rekordní

Pšenice jarní

6,00 t/ha

rekordní

Hrách setý

4,60 t/ha

rekordní

Ječmen ozimý

5,31 t/ha

průměrný

„Musíme poděkovat lidem z rostlinné výroby, kteří dřeli od rána do večera,“ řekl ředitel ZOD Brniště ing. Otto Forman. „Teď si v sobotu 6. 9. zaslouženě užijeme Dožínky 2014.“

Tradice Dožínek v Brništi byla úspěšně obnovena před 2 lety. Dožínky mají vysokou návštěvnost, v Brništi se letos potřetí setkají tisíce lidí. Dožínkový průvod s konvojem zemědělské techniky začíná ve 13:00 a na návštěvníky čeká bohatý kulturní program, jehož součástí bude i vyhlášení výsledků 1. brnišťského „Dřevosochání“, které 2. – 6. září pořádá Podralský nadační fond ZOD.

                                                                                                      Tradičně se podle pořadatelů mohou návštěvníci těšit na dožínkový průvod v čele s folklorním souborem a hudbou, moderní a historickou zemědělskou techniku, tržiště a řemesla, občerstvení a dobroty, tvořivé dílny pro malé i velké, slámové bludiště, vyhlášení vítězné sochy z dřevosochání, která obdrží cenu diváků.

Bohatý hlavní program - hudba, tanec, šermířské souboje, ohňová show.

Program:

13,00   Bohoslužba za úrodu v kostele sv. Mikuláše v Brništi

13,30  Dožínkový průvod, odstartován na návsi v Brništi

14,15  Předání dožínkových věnců

14,30  Tance folklorního souboru FURIANTI

15,00  Hudební a taneční vystoupení DĚTÍ ze ZŠ v BRNIŠTI

15,30   MAŽORETKY z Nového Boru

16,00   Historický šerm v podání skupiny GOLEM  z Brniště

16,30  Vyhlášení vítězů soutěže v dřevosochání v Brništi 2014

17,00  Hudební koncert skupiny MP3

18,30  Koncert skupiny NEXT BAND

20,30  Ohňová show  ČERVENÉ RŮŽE

ZOD Brniště a.s. patří mezi nejmodernější a nejúspěšnější zemědělsko-potravinářské podniky v České republice. Zabývá se rostlinnou i živočišnou výrobou. Je největším českým chovatelem krůt, má vynikající výsledky i v chovu mléčného skotu a produkci mléka. Významnou součástí aktivit ZOD je i zpracování a distribuce krůtího masa prostřednictvím dceřiné firmy PROMINENT s.r.o 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky