Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Radek Cikl zahájil v Turnově druhou etapu kampaně NadoTECH

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 09. 2012 15:16
  • Školství

Sdílet článek

 

 

Ve středu pátého září odstartovala v Turnově podzimní část kampaně NadoTECH, která atraktivním způsobem představuje žákům 8. a 9. tříd základních škol technické a řemeslné profese.

Prvním ze čtyř měst, která v září a říjnu přivítají jednotlivé akce NadoTECH, se stal Turnov. Hlavním hostitelem byla místní Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola. Přivítání žáků sedmi základních škol se ujal náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje Radek Cikl (ČSSD): „Jsem rád, že zde vidím tolik žáků, kteří mají zájem seznámit se s obory, jaké se vyučují na zdejší odborné škole. Jste a nebo brzo budete v té části životní etapy, kdy se rozhodujete
o dalším studiu a to není nijak jednoduché. Dnešní den by vám mohl pomoci v rozhodování, protože nakouknete, jak se říká pod pokličku, a uvidíte, co se můžete na, Libereckým krajem zřizovaných, zdejších školách naučit a jak byste toho v životě mohli využít. Přeji vám, aby se vám dnešní den vydařil a abyste si užili hodně zábavy, kterou pro vás organizátoři projektu spolu s vedením školy připravili.“  
Do Turnova se sjeli žáci ze tří okresů Libereckého kraje. To značí, že základní školy mají zájem, aby se jejich žáci dozvěděli o nabídce odborných středních škol zřizovaných Libereckým krajem. „Kampaň NadoTECH jsme se snažili pojmout tak, abychom se přiblížili co nejvíce myšlení mladých, například jsme. změnili formu oslovení, využíváme elektronických médií ke komunikaci, a programem provádějí žáky jejich vrstevníci – tím vším by měly být aktivity projektu dětem vstřícnější a lákavější.“ komentuje projekt náměstek Cikl. 

Slova se následně ujala ředitelka místní školy Milena Lednejová, která přiblížila žákům  připravený program. Do mikrofonu promluvila také Martina Drahoňovská, vedoucí personálního oddělení turnovské firmy Kamax, jež si posteskla nad nedostatkem odborných pracovníků, se kterým se potýká její firma specializující se na výrobu pevnostních šroubů pro automobilový průmysl.

Žáci se poté rozprchli po skupinkách do učeben, dílen a podniků spolupracujících se školou, kde jim byly představeny obory nabízené ke studiu – jemný mechanik (optik), nástrojař, strojní mechanik (zámečník), obráběč kovů, kuchař-číšník a prodavač. Žákům bylo umožněno vyzkoušet si, co obnášejí jednotlivá řemesla a profese, například broušení skla, navrhnutí a utvoření obrouček brýlí, připravení pokrmu, aranžování jídelní tabule apod.

Odpolední program probíhal již výhradně zábavnou a soutěžní formou. V rámci roadshow na náměstí v Turnově čekaly na žáky soutěže – číšnická štafeta, dárkové balení krabic, „šroubení“, navrhování brýlí a vědomostní hra Hej ty, víš to?!

Turnovská část kampaně byla dle ohlasů zúčastněných žáků výborně připravena a nabídla skvělý program. Další v řadě se bude konat již 21. září v Jablonci nad Nisou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky