Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana pro školství ocenil úspěšné žáky Libereckého kraje

Šírová Květa

  • 04. 11. 2010 14:06
  • Školství

Sdílet článek

Náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, tělovýchovu a sport Radek Cikl ocenil včera společně s vedoucí odboru školství, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje Jiřinou Princovou žáky základních a středních škol Libereckého kraje, kteří uspěli v celostátních, nebo dokonce i v mezinárodních soutěžích.

Přestože vzdělávací soustava v České republice není v příliš dobrém stavu a její úroveň bohužel klesá, jsem potěšen, že se stále najde tolik mladých lidí, kteří dokáží pracovat se svým nadáním. Znalosti a vědění totiž patří k nejdůležitějším aspektům našeho života a čím více jich máme, tím více nás to osvobozuje. Přestože Liberecký kraj je druhý nejmenší v naší republice, řada zdejších žáků dokáže v republikových i v mezinárodních soutěžích uspět, což je velmi cenné nejen pro ně samotné,“ řekl Radek Cikl, náměstek hejtmana LK pro resort školství, tělovýchovy a sportu.říká Radek Cikl.

Soutěže jsou jednou z důležitých forem práce s talentovanou mládeží, podporovanou především Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Ministerstvo každoročně vyhlašuje či spoluvyhlašuje celou škálu předmětových, uměleckých a sportovních soutěží. Za uplynulý školní rok se v kraji takovýchto olympiád zúčastnily téměř čtyři tisícovky žáků, z toho padesát postoupilo do celostátních kol a osm z nich se umístilo do čtvrtého místa

„Liberecký kraj se ale rozhodl ocenit nejen tyto talentované žáky, ale také další mladé lidi, kteří uspěli v soutěžích, které MŠMT nevyhlašuje. Jednotlivé školy, které samy nejlépe vědí o úspěších svých žáků, tak byly osloveny, aby své nejúspěšnější žáky k ocenění nominovaly,“ doplnil Cikl.

Z tohoto procesu vzešlo celkem jednadvacet jmen mladých lidí, kteří uspěli v technicky i umělecky zaměřených soutěžích. Za všechny úspěšné žáky jmenujme například Ondřeje Henycha z libereckého gymnázia v Jeronýmově ulici, který si přivezl stříbrnou medaili z Mezinárodní chemické olympiády, která se konala v červenci v japonském Tokiu nebo Yevgeniyi Chernysh, žákyni gymnázia na Bojišti, která získala hned několik ocenění v soutěžích pro zrakově postižené.

Ocenění byli žáci, věnující se různým odvětvím jako jsou například: oborové olympiády jako je chemická, biologická nebo matematická, literární soutěže, soutěže v cizích jazycích, umělecké a tvůrčí soutěže, Středoškolské odborné činnosti nebo soutěže určené šikovným žákům odborných škol jako je „Autolakýrník junior“ nebo „Karosář junior“.

 Ocenění žáci:

Ondřej Henych (Gymnázium a SOŠPg Liberec) – 2. místo na Mezinárodní chemické olympiádě v Japonsku

Pavla Hradecká (Gymnázium Jablonec nad Nisou, Dr. Randy) – 2. místo v soutěži ve francouzském jazyce

Michaela Buiová (Gymnázium Turnov) – 2. místo v soutěži ve španělském jazyce

Karolína Hovorková (Gymnázium Jablonec nad Nisou, Dr. Randy) – 3. místo v literárně výtvarné soutěži Evropa ve škole

Jan Faltýnek (Gymnázium F.X. Šaldy Liberec) – 3. místo v soutěži Středoškolská odborná činnost, obor Tvorba učebních pomůcek a didaktická technologie

Jan Polášek (Gymnázium Turnov) – 4. místo v národním kole matematické olympiády kategorie P

Jan Radosta (Střední průmyslová škola stavební v Liberci) – 4. místo v soutěži Středoškolská odborná činnost, obor Stavebnictví, architektura a design interiérů

Jiří Kmošek (SUPŠ a VOŠ Turnov) – 4. místo v soutěži Středoškolská odborná činnost, obor Historie

Yevgeniya Chernysh (Gymnázium Na Bojišti, Liberec) – 2. místo v mezinárodní soutěži v sebeobslužných činnostech, 1. místo v mezinárodní soutěži v prostorové orientaci, dvě 1. místa v soutěži Braillský klíč, 3. místo v celostátní soutěži u příležitosti 200. výročí narození Louise Brailla.

Klára Mináriková (Podještědské gymnázium Liberec) – 3. místo na Mezinárodní vědecké olympiádě v oboru biologie

Viktorie Brožová (Podještědské gymnázium Liberec) – účastnice soutěže pro mladé zoology KRNAP a projektu Týden se současnou biologií na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity

Jana Meixnerová (Gymnázium F.X. Šaldy Liberec) – 1. místo v soutěži Mezinárodní debaty mládeže (Jugend debattiert international)

Kamila Krajčíková (Gymnázium F.X. Šaldy Liberec) – 2. místo v soutěži Mezinárodní debaty mládeže (Jugend debattiert international)

Martina Votočková a Hana Klaciková (Masarykova ZŠ a OA Tanvald) – 1. místo v soutěži časopisu Moderní vyučování

Tereza Baracová, Alena Houbičková, Michaela Ježková a Kateřina Nosková (Gymnázium F.X. Šaldy Liberec) – 3. místo v evropské soutěži „Nakresli mi právo“

Jaroslav Šeps (Integrovaná SŠ vysoké nad Jizerou) – 2. místo v soutěži Autolakýrník junior

Ladislav Bukovinský (Integrovaná SŠ vysoké nad Jizerou) – 2. místo v soutěži Karosář junior

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky