Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana LK Radek Cikl přednášel na konferenci na hradě Grabštejn

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 10. 2012 16:56
  • Školství

Sdílet článek

 

Náměstek hejtmana LK Radek Cikl (ČSSD) zahájil minulý čtvrtek na hradě Grabštejn konferenci na téma Kvalita základního vzdělávání v Libereckém kraji, kterou pořádá Centrum vzdělanosti Libereckého kraje (CVLK), příspěvková organizace kraje.

Radek Cikl pronesl přednášku na téma Problém kvality vzdělávání na základních středních školách a jejich vzájemná provázanost z pohledu resortu školství LK. Věnoval se takéklesající úrovni vzdělanosti žáků základních a středních škol.

„V uplynulých deseti dvaceti létech došlo v českém školství k mnoha obsahovým i organizačním změnám. Ukazuje se, že vzdělanost žáků se přitom nezlepšila, spíše naopak. V Česku dochází k jednomu z největších poklesů úrovně vzdělanosti v zemích OECD především v matematice, přírodních vědách a technických předmětech. Ani Liberecký kraj v tom není výjimkou,“ řekl mimo jiné náměstek hejtmana.

Svůj příspěvek přednesla rovněž vedoucí školského odboru Krajského úřadu Libereckého kraje Jiřina Princová, která uvedla výsledky šetření o gramotnosti žáků a jejich úspěšnosti (NIQES, testování žáků 5. a 9. tříd základních škol, srovnání gramotnosti žáků v různých předmětech v zemích OECD PISA a další). Se zkušenostmi z praxe se podělili i ředitelé dvou škol zřizovaných Libereckým krajem, konkrétně ředitel jabloneckého sportovního gymnázia Tomáš Hofrichter a ředitel českolipské odborné školy a odborného učiliště Milan Kubát. Konference byla s mezinárodní účastí, zájem projevili kolegové z Polska a Německa. „Naše budoucí prosperita je přímo závislá na znalostech, technické tvořivosti a umu lidí. Střední a vysoké školy nedoženou to, že k nim přicházejí ze základních škol děti se slabými znalostmi některých předmětů.“ konstatoval Cikl. Účastníci konference se v závěrečné diskuzi dohodli na návrhu školského Desatera, které by mělo přispět ke zlepšení znalostí a dovedností dětí základních škol. Toto Desatero bude dáno k veřejné diskuzi a předloženo k projednání budoucím krajským zastupitelům.

Účastníky zaujala i celá řada pokusů z přírodovědných předmětů, které zde předvedli pracovníci libereckého IQ parku. Byly to praktické ukázky toho, že výuku přírodních věd lze udělat zajímavou a přitažlivou i pomocí celkem jednoduchých a vlastnoručně vyrobených experimentálních pomůcek.

To ocenil i náměstek hejtmana Radek Cikl, který dále konstatoval: „Data získaná z praxe ukazují, že rezervy jsou především ve výuce matematiky a i ve výuce chemie či fyziky chybí podobné pokusy, jaké předvedli hoši z IQ parku. To následně ovlivňuje menší zájem studovat technické obory na středních
a vysokých školách. Jenže bez techniků, konstruktérů, technologů a dalších technických profesí se náš průmysl neobejde. Upřímně řečeno, manažeři různých, mnohdy samoúčelných, projektů nás neuživí.“
zdůraznil.   

Prezentaci náměstka hejtmana Radka Cikla si můžete přečíst na webovém portálu www.edulk.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky