Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náhradu nákladů řízení v důsledku rozhodnutí soudu o zrušení správního rozhodnutí a náhrada škody způsobená nesprávným úředním postupem ve vztahu k dopravním přestupkům

Mgr. Petr Anton

právník

  • 12. 08. 2024 10:00
  • 106/1999

Sdílet článek

Předmět žádosti:

Žadatel žádal o poskytnutí informace o souhrnné výši finančních prostředků, které musel KÚ LK  v roce 2023 museli zaplatit:

  1. coby náhradu nákladů řízení v důsledku rozhodnutí soudu o zrušení rozhodnutí vydaného KÚ LK, jímž bylo potvrzeno rozhodnutí správního orgánu I. stupně, kterým byl obviněný uznán vinným z přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu; žadatel žádal rovněž o sdělení spisových značek soudních rozhodnutí, ve kterých byl vydán rozsudek, kterým bylo zrušeno rozhodnutí o odvolání vydané KÚ LK;
  2. coby náhradu škody, způsobenou nesprávným úředním postupem nebo nezákonným rozhodnutím, v důsledku nesprávného úředního postupu nebo vydaného nezákonného rozhodnutí, v souvislosti s rozhodováním o přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu (bez ohledu na to, zda KÚ LK rozhodoval jako správní orgán I. stupně nebo správní orgán odvolací); žadatel žádál rovněž o sdělení spisových značek soudních řízení, ve kterých byly vydány rozsudky, které KÚ LK k platbě náhrady škody zavázaly.

Odpověď na žádost: 

Ad 1.) KÚ LK žadateli sdělil, že  za rok 2023 uhradil celkem 57 254 Kč jako náhradu nákladů řízení v souvislosti se zrušením našich rozhodnutí ve věcech přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Jedná se o tyto soudní případy: 73 A 2/2023, 58 A 11/2022, 60 A 25/2022, 60 A 23/2022, 29 A 2/2022.

Ad 2.) KÚ LK žadateli sdělil, že že v roce 2023 z titulu náhrady škody způsobené nesprávným úředním postupem nebo nezákonným rozhodnutím ve věci přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu nebyl povinen uhradit nic.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky