Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na třetí etapu modernizace Severočeského muzea uspěl kraj v žádosti o evropskou dotaci

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 10. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Na třetí etapu rekonstrukce Severočeského muzea přispěje i Evropská unie. Kraj původně s žádostí neuspěl. Po uvolnění finančních prostředků z Integrovaného regionálního operačního programu nakonec obdrží z evropských zdrojů více než 4,8 milionu korun. To představuje 85 procent celkových výdajů projektu. Muzeum v novém uvítá první návštěvníky na podzim příštího roku.

„Jsem ráda, že se nám přece jen podařilo uspět v žádosti o evropskou dotaci. Kraj díky tomu ušetří nemalé finanční prostředky. S žádostí jsme mohli uspět už napoprvé. Projekt dokonce obdržel plný počet bodů, nicméně konkurence byla značná a během podávání projektů šlo doslova o sekundy,“ uvedla Radka Loučková Kotasová, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.   

Celkové výdaje na třetí etapu modernizace představují 6 milionů korun. 85 procent, tedy již zmíněných 4,5 milionu korun, uhradí Evropská unie. Ze státního rozpočtu poputuje necelých 270 tisíc korun a Liberecký kraj zaplatí 10 procent, tj. 539 tisíc korun.

„Nezpůsobilé výdaje nad plánovaný rozpočet projektu pak představují necelých 608 tisíc korun. Tyto peníze máme v rezervě pro případ neočekávaných investic,“ doplnila Radka Loučková Kotasová.

Projekt třetí etapy modernizace se nyní uskutečňuje: vybírají se odborníci pro restaurování sbírkových předmětů a probíhá průzkum trhu k nákupu zařízení a vybavení a instalace části zabezpečovacího zařízení.

Severočeské muzeum v Liberci je z důvodu rekonstrukce zavřené od 1. února 2018. Podle původních plánů činila částka na modernizaci historické budovy, přípravu nových expozic a dalších aktivit 99,7 milionu korun. Později ji bylo nutno navýšit na zhruba 143 milionů korun.

Důvodem bylo zvýšení ceny stavebních prací a odhalení špatného stavu některých částí muzea, které nebylo možné předem předpokládat.

Po odkrytí podlahových krytin a dřevěné zvýšené podlahy v hlavním výstavním sále například odhalili stavaři výraznou nerovnost podlahy. Proto vyvstala potřeba vytvořit podloží ze zhutněného štěrku, hydroizolaci a odvětrávání.

Krom toho se ukázalo, že ve zdech muzea jsou minimálně tři generace různých rozvodů elektronického zabezpečovacího systému a požární signalizace, které již nedopovídají platným normám. Je proto nutné odstranit stávající rozvody, instalovat nové v téměř celé budově muzea a napojit koncové prvky.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky