Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na semináři Sítě mateřských center se školilo, jak se stát zaměstnavatelem vstřícným rodině

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 04. 2011 21:24
  • Školství

Sdílet článek

 

Síť mateřských center uspořádala pod záštitou krajského radního pro sociální věci Pavla Petráčka (ČSSD) 31. března v Mateřském centru Jablíčko v Jablonci nad Nisou seminář pro zaměstnavatele pořádaný v rámci projektu Šance rodině i zaměstnání.

Seminář se uskutečnil v příjemném prostředí i atmosféře jabloneckého Mateřského centra Jablíčko. Sešli se účastníci z různých sfér pracovního prostředí, mezi nimi byly například zástupkyně ze školství, svazu žen, i z řad podnikatelů. Účastníci se seznámili se situací na trhu práce v ČR, s výzkumy rodinných potřeb zaměstnanců i s alternativními formami pracovních úvazků.

Obsahem semináře bylo představení Sítě MC, činnosti mateřských center, projektů Sítě MC a kampaně Společnost přátelská rodině, rovné příležitosti, situace na trhu práce v ČR, základní pojmy slaďování rodinného a pracovního života, alternativní formy práce, podpora rodičů na MD a RD, výzkumy rodinných potřeb zaměstnanců, příklady dobré praxe,  služby péče o děti - základní rozdělení, firemní školky a další možnosti firemního hlídání dětí, lesní školky, spolupráce s MC, příklady z praxe, nové legislativní návrhy v oblasti rodinné politiky (miniškolky)  a podobně,“ vypočítala Lenka Ackermannová, krajská koordinátorka Sítě mateřských center, o.s., pro Liberecký kraj.

V minulém období Rada kraje schválila  žádost  neziskové organizace Síť mateřských center v Libereckém kraji a uvolnila na jejich činnost ze svého rozpočtu 50 tisíc Kč ročně,“ připomněl radní Pavel Petráček s tím, že v roce 2009 se v sídle kraje uskutečnila výstava přibližující život v mateřských centrech pracujících v celém kraji.

Seminář pro zaměstnavatele navázal na již uskutečněné semináře určené osobám poskytujícím službu péče o děti a semináře podporující rozvoj a profesionalizaci mateřských center. V Libereckém kraji je v současné době již 19 mateřských center, které jsou členy zastřešující organizace Sítě MC,o.s.

„K našim dlouholetým zájmům patří proměna zaměstnavatelských podmínek tak, aby se rodičům co nelépe dařilo kloubit péči o děti a rodinu se zaměstnáním. Rodičovská péče o děti sehrává ve vývoji dětí významnou roli a na druhou stranu rodiny s malými děti potřebují stálé finanční zdroje. Proto klademe velký důraz na alternativní formy práce, ty jsou totiž pro naše zaměstnavatele stále tak trochu postrachem. Přitom právě ony se mohou stát východiskem neřešitelných situací,“zdůvodnila konání seminářů prezidentka Sítě mateřských center Rut Kolínská.

 „Obavy zaměstnavatelů se pokusíme rozptýlit pomocí příkladů dobré praxe, budeme se snažit ukázat, že alternativní formy práce i péče o děti mohou dokonce i pro zaměstnavatele znamenat nezpochybnitelné výhody,“  doplnila lektorka Klára Vlková s tím, že Síť mateřských center nabízí seminář zaměstnavatelům bezplatně. 

Šance rodině i zaměstnání je dvouletý projekt Sítě MC, který usiluje o podporu slaďování rodinného a pracovního života rodičů pečujících o děti předškolního věku a je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

 

Bližší informace o semináři najdete v přiloženém letáku, další informace o projektu pak na www.materska-centra.cz.

 

Kontakt:   Klára Vlková, email: klara.vlkova@materska-centra.cz, mobil: 602 178 844 nebo

Lenka Ackermannová, email: lenka.ackermannova@materska-cantra.cz mobil: 606 560 555.

 

Šance rodině i zaměstnání

Dvouletý projekt Sítě MC usiluje o podporu slaďování rodinného a pracovního života rodičů pečujících o děti předškolního věku.

V rámci projektu nabízí Síť MC semináře pro osoby poskytující službu péče o děti a vzdělávací semináře na podporu rozvoje a profesionalizace mateřských center, která budou nabízet alternativní službu péče o děti.

Ve vedle toho Síť MC pokračuje v tradici programu pro zaměstnavatele, kteří mají zájem nabízet alternativní formy práce.

 

Síť mateřských center o.s.

Občanské sdružení Síť MC vzniklo v roce 2001. Síť posiluje hodnoty rodiny a mezigeneračních vztahů, úlohu rodičů, mateřskou a otcovskou roli ve společnosti, podporuje právní ochranu rodiny, mateřství a rovných příležitostí pro všechny, usiluje o zdravý život ve zdravém prostředí. Síť MC poskytuje svým členům podporu a metodické vedení, pomáhá vzniku nových MC, pořádá semináře a konference, spolupracuje se státními i nestátními organizacemi i se zahraničními subjekty podobného zaměření. V současnédobě sdružuje Síť MC více než 330 členských MC. Více: www.materska-centra.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky