Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na podporu životního prostředí a zemědělství rozdělí kraj přes šest milionů korun

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 05. 2023 10:46
  • Životní prostředí

Sdílet článek

O příspěvek z Dotačního fondu Libereckého kraje na podporu životního prostředí a zemědělství se mohli do konce února ucházet žadatelé z regionu. Jejich žádosti prověřily hodnotící komise, a nakonec kraj ve třech programech rozdělí více než šest milionů korun.

„Šlo o programy na podporu environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, podporu ochrany přírody a krajiny a podporu předcházení vzniku odpadů, využití bioodpadů a odděleného sběru kovových odpadů,“ upřesnil krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství Václav Židek.

V rámci programu 8.1 Podpora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty je navrženo k podpoře 21 z 30 formálně správných žádostí o dotaci v celkové výši 1.498.081 korun. „Částku vyhrazenou v programu ve výši 1.400.000 korun navýšíme o 98.081 korunnevyčerpaných peněz v programu 8.2, v němž se nesešlo dostatek předložených žádostí,“ objasnil Židek. „Zároveň podporujeme strategické partnery enviromentálního vzdělávání ročně částkou 3.000.000 korun.“

Díky dotaci tak budou moci například ekologicky bádat děti ze Základní školy a Mateřské školy ve Stružnici, Jizersko-ještědský horský spolek zrekonstruuje naučnou stezku Ještědské vápence a Svazek obcí Jilemnicko zvýší povědomí obyvatel o možnostech třídění odpadu v tomto regionu.

Program číslo 8.2 nese název Podpora ochrany přírody a krajiny. Zde hodnotitelé projektů navrhli k podpoře 28 z 29 formálně správných žádostí o dotaci v celkové výši 2.368.437 korun. Jednu žádost stáhl uchazeč až po hodnocení ve Výboru životního prostředí a zemědělství, a částka 18.484 korun tak zůstává v rezervě pro příští vyhlášení.

Peníze přispějí například ke stabilizaci lipové aleje na náměstí 5. května ve Stráži pod Ralskem, k ošetření tří památných stromů v Jablonci nad Nisou, popřípadě k obnově historických alejí na území Geoparku Ralsko.

Dvacet z třiadvaceti formálně správných žádostí o dotaci ve výši 2.440.567 korun si rozdělí žadatelé v programu 8.5 Podpora předcházení vzniku odpadů, využití bioodpadů a odděleného sběru kovových odpadů.

„Jsem rád, že obce tento program začaly více využívat, je to jedna z cest, jak pomoci optimalizaci třídění a recyklace odpadů v obcích a tím dosahovat smělých cílů odpadového zákona,“ reagoval Václav Židek.

Při vyhlášení byla v tomto programu k dispozici částka 1.850.000 korun. K ní přibylo tři sta tisíc korun v rámci zapojení vyšších daňových příjmů Libereckého kraje dosažených za minulý rok do letošního rozpočtu a 190.567 korun v rámci přesunu nevyužitých finančních prostředků vyúčtovaných projektů z předchozího období a 100.000 korun v rámci zapojení pokut za přestupky v oblasti životního prostředí.

„Celkovou sumu navrhujeme navýšit o sto tisíc korun z vybraných pokut za přestupky v oblasti životního prostředí a o patnáct tisíc korun z nečerpaných prostředků programu 8.2 v letošním roce kvůli nedostatku předložených žádostí v programu,“ doplnil Židek.

V Tatobitech a Brništi tak pořídí štěpkovač dřevní hmoty, Chrastava nakoupí pro své obyvatele kompostéry a Dubnice bude mít nový kontejner na kovový odpad.

„Obce, školy, spolky a další organizace, ale i jednotliví občané mohou mít skvělé nápady, jak zlepšit životní prostředí ve svém okolí. A Liberecký kraj takové projekty vždy rád podpoří,“ uzavřel Židek.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky