Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Poctu hejtmana Libereckého kraje letos obdrželo deset osobností, jedna z cen byla udělena in memoriam.

Více informací
Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na novoborské sklářské škole se vyučuje dvojjazyčně

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 11. 2012 15:41
  • Školství

Sdílet článek

 

Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola v Novém Boru jako jediná v republice vyučuje velmi zajímavý a atraktivní obor Tvorba uměleckého skla, který je určen pro absolventy středních uměleckých škol.

Na absolventy vyšších a středních škol jsou kladeny stále větší nároky na jejich znalosti a dovednosti v oboru. Důležitou roli hrají také jazykové schopnosti, student by se měl dokázat domluvit v cizím jazyce nejen obecně, ale i v rámci své zvolené profese.

 Naše Vyšší odborná škola sklářská se rozhodla od 1. 8. 2012 rozšířit výuku v anglickém jazyce do odborného a praktického vyučování. Zajistíme také vzdělávání našich pedagogů. Studenti neanglicky hovořící se nemusí obávat, neboť zůstane zachována možnost výkladu v českém jazyce. Pedagogové si totiž do hodin připraví dvojjazyčné didaktické materiály a pomůcky. 

Celý projekt s registračním číslem CZ.1.07/2.1.00/32.0047 se jmenuje Prohlubování kvality výuky Vyšší odborné školy sklářské zajištěním individuálních odborných praxí studentů u zaměstnavatelů, zavedením anglického jazyka do výuky odborných předmětů, praxí a rozšířením nabídky vzdělávání o kombinovanou formu. Finanční záštitu nad ním převzal z 85% Evropský sociální fond, zbylých 15% se hradí ze státního rozpočtu České republiky. Celkové náklady projektu činí 3 267 069,78Kč.

Velkou výhodou je stálá odborná praxe u zaměstnavatelů ve sklářském průmyslu, která trvá po celou dobu studia. 

Studenti díky těmto možnostem získají osobní zkušenosti, kontakty, informace o chodu podniku a hlavně další příležitosti pro své budoucí povolání.              Jednou z aktivit projektu je příprava vzdělávacího programu Vyšší odborné školy sklářské Tvorba uměleckého skla pro kombinovanou formu studia.   Tato aktivita byla zvolena proto, že se stále častěji objevuje poptávka právě po této formě studia ze strany již zaměstnaných absolventů středních sklářských a jiných uměleckých škol za účelem zvýšení jejich uplatnitelnosti na trhu práce.

 

 

Bc. Markéta Bočková, VOŠS a SŠ Nový Bor

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky