Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na Malém Polsku budou ve Smržovce diskutovat o tvorbě rozpočtu a grantové politice

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 01. 2015 16:13
  • Ekonomika
  • Rozvoj

Sdílet článek

O rozpočtu, jeho tvorbě a všech náležitostech financování státních i soukromých celků a grantové politice budou v pátek 23. ledna od 18 hodin diskutovat zástupci Krajského úřadu Libereckého kraje a Městského úřadu ve Smržovce se širokou veřejností. Pozvání na druhou besedu u kulatého stolu v rámci projektu "Zapojení veřejnosti do tvorby plánu udržitelného rozvoje v příhraničním regionu Tanvaldsko" aneb Pojďte do toho s námi! přijali náměstek hejtmana Libereckého kraje Marek Pieter a radní Libereckého kraje Ivana Hujerová.

„Iniciativa sdružení Malého Polska nás moc těší, neboť jejich aktivita je v souladu s trendem Libereckého kraje. I proto se náš kraj zapojil do aktivit Národní sítě zdravých měst ČR. Ten od nás – coby samosprávy – vyžaduje respektování principů udržitelného rozvoje. Co to je udržitelný rozvoj? Zjednodušeně řečeno: jedná se o takový rozvoj společnosti, který bere v úvahu potřeby budoucích generací a respektuje možnosti  naší krajiny,“ přiblížila radní Hujerová.

Město Smržovka bude reprezentovat starosta Marek Hotovec a vedoucí ekonomického odboru Hana Jarolímková.  Beseda se bude konat v ateliéru výtvarníka Petra Urbana ve Smržovce (Vřesová 1401, Smržovka).

"V lednu se bude konat již druhá beseda u kulatého stolu se širokou i odbornou veřejností v rámci našeho projektu, kterým se snažíme zjistit, jak by si lidé ve Smržovce a jejím okolí představovali další rozvoj Střední Smržovky, Smržovky, ale i celého Tanvaldska," říká předsedkyně sdružení Malé Polsko Marie Honcnejmanová s tím, že první poznatky získali členové sdružení již při první besedě o životním prostředí, která se konala v listopadu loňského roku. Návštěvníci besedy opět dostanou k vyplnění dotazník, jehož závěry budou také použity v připravované informační brožuře.

Cílem projektu je vytvoření Informační brožury o rozvoji městské části Střední Smržovky a jejího napojení na celé Tanvaldsko, kterou v rámci výše zmíněného projektu připravuje sdružení Malé Polsko.  Brožuru bude ilustrovat autor postavy Rudy Pivrnce a smržovský rodák Petr Urban. Celý projekt se koná za podpory Libereckého kraje.

Tzv. Besedy u kulatého stolu pro veřejnost, které nyní sdružení připravuje ve spolupráci s odborníky, mají lidem objasnit smysl projektu, kterým je vysvětlit veřejnosti například schvalovací procesy či samotný chod státní správy.

Občanské sdružení Malé Polsko je skupina cca 20-ti obyvatel Smržovky, kteří žijí v části Střední Smržovka, čtvrtým rokem pořádají společenské akce pro spoluobčany. Akce jsou zaměřeny na obnovu místních tradic vztahujících se ke koloběhu roku - z hlediska historie, sportu, turistiky, životního prostředí. V každoročním programu jsou tak například adventní setkání, Svatomartinské vinobraní, besedy či akce pro děti.

"Setkávání se sousedy, ale i s lidmi z celého regionu, nám přineslo mnoho impulzů a představ o využití území, které bychom chtěli uchopit do konkrétnější podoby, a proto vést veřejný dialog s lidmi, což by mělo přinést nové podněty pro trvale udržitelný rozvoj. Chtěli bychom vést veřejnou debatu s výstupy využitelnými pro územní rozvoj, ochranu životního prostředí, zdraví obyvatel, místní podnikání, vzdělávání a výchovu, dále s výstupy pro rozvoj kultury, místních tradic, vytvoření sociálního zázemí a v neposlední řadě i pro pochopení lidské sounáležitosti a odpovědnosti k životu na Zemi," dodává k celé myšlence projektu "Zapojení veřejnosti do tvorby plánu udržitelného rozvoje v příhraničním regionu Tanvaldsko" aneb Pojďte do toho s námi! Marie Honcnejmanová. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky