Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Muzeum získalo unikátní fotografie z archivu podnikatelské rodiny Ginzkeyů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 09. 2020 16:22
  • Sociální

Sdílet článek

Exkluzivní soubor fotografií z archivu podnikatelské rodiny Ginzkeyů z Vratislavic obohatil v těchto dnech sbírky Severočeského muzea v Liberci. 356 fotografií zakoupilo muzeum od sběratele za 40 tisíc korun, a to díky finanční dotaci Statutárního města Liberec a Libereckého kraje.

Historické fotografie z přelomu 19. a 20. století zachycují např. interiéry rodinného sídla Ginzkeyů ve Vratislavicích, které zanikly po devastujícím požáru v roce 1948, nebo výstavbu areálu rodinné továrny na koberce, později Bytexu. Fotoarchiv po znárodnění továrny v roce 1945 z velké části zmizel a do dnešních dnů bylo veřejně známé jen torzo ve Státním oblastním archivu v Litoměřicích. „Jedná se o mimořádný historický pramen, který chce muzeum po základním ošetření skleněných negativů digitalizovat a volně zpřístupnit veřejnosti,“ uvedl ředitel muzea Jiří Křížek.

Shodou okolností se aktuálně muzeu podařilo s podporou Libereckého kraje získat na příští tři roky grant Evropské unie na digitalizaci a restaurování sbírkových předmětů v objemu 47 milionů korun.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stručně o rodině Ginzkey

Podnikatelský úspěch rodiny začal u Ignaze Ginzkeye (1819–1876), rodáka z Vratislavic nad Nisou, v jehož díle pokračovali jeho tři synové Ignaz ml., Willy a Alfred. Kromě běžné produkce firma dodávala luxusní koberce na slavné adresy do celého světa. Členové rodiny Ginzkeyů se vedle podnikání věnovali podpoře kultury a hráli též významnou roli v počátcích Severočeského muzea. Muzeum dodnes ve svých sbírkách uchovává např. originální návrh Alfonse Muchy pro Ginzkeyův koberec na Světovou výstavu v Paříži roku 1900, Ginzkeyovy koberce z původního vybavení muzejní budovy z roku 1898 nebo středověké textilie ze soukromého muzea rodiny Ginzkey.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky