Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Motivovat a získat talenty pro dráhu výzkumníka a inovátora je další z priorit Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Ing. Ivana Ptáčková

manažer projektu Regionální stálá konference

  • 01. 07. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rada pro výzkum, vývoj a inovace v Libereckém kraji (dále jen Rada VVI), jenž je poradním orgánem Rady Libereckého kraje, se sešla již na svém desátém jednání, aby projednala aktuální potřeby regionu ve vztahu k přípravě nového programového období 2021+ a prodiskutovala návrhy nových projektových záměrů  k zařazení do Akčního plánu Regionální inovační strategie.

„Podmínky nového programového období 2021 – 2027 Evropské unie získávají stále konkrétnější obrysy a jasně z nich vyplývá, že inovace, výzkum a vývoj jsou vnímány jako základní kameny naší budoucí prosperity“,  říká Radka Loučková Kotasová, radní pro resort regionálního rozvoje, a doplňuje, “ aby se nám podařilo postavit z těchto kamenů pevnou stavbu, je důležité partnerství všech spolutvůrců inovačního prostředí v kraji, ať už to jsou firmy, výzkumníci, vzdělavatelé, akademici, hospodářská komora, profesní sdružení, klastry či veřejná správa." Neméně důležitá je sdílená vize dalšího rozvoje a shoda nad prioritami jejího naplnění. Liberecký kraj je proto zapojen do realizace Národní výzkumné a inovační strategie pro inteligentní specializaci ČR (dále RIS3), která stanovuje prioritní znalostní specializace na národní úrovni a obsahuje také specifické znalostní oblasti v jednotlivých krajích. "Vědět, kam chceme jít, je samozřejmě důležité, cestu ale musíme vydláždit jednotlivými „kameny“ konkrétních činností,“ uzavírá členka rady kraje.

Pro zajištění podpůrných odborných služeb pro realizaci RIS v kraji připravuje Liberecký kraj projekt Smart akcelerátor II Libereckého kraje, který jednak zajišťuje zázemí pro práci tzv. inovačních platforem (pracovních skupin) RIS3 a Rady VVI, jednak provádí monitoring a analytická šetření, iniciuje a připravuje konkrétní, zejména partnerské projekty, vyhledává a navazuje aktivity mezinárodní spolupráce, administruje grantové schema pro finanční podporu přípravy projektů, zajišťuje vzdělávací aktivity a v neposlední řadě se věnuje také aktivitám propagace a marketingu regionálního inovačního prostředí.

Členové Rady VVI se shodli, že klíčovým úkolem je zaměřit se na přípravu kvalitních odborníků pro výzkum, vývoj  inovace v Libereckém kraji. Záměrem, který byl v této souvislosti projednán, byl návrh soutěže o doplňková stipendia Libereckého kraje pro studenty doktorandského studia v Libereckém kraji. Členové Rady VVI tento záměr schválili a uložili SALK jeho další rozpracování  tak, aby doplňková stipendia mohla být vyhlášena již v příštím roce.  „PhD talent je aktivita, kterou ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci a dalšími výzkumnými organizacemi chystáme pro podporu studentů jak zdejších, tak i z jiných univerzit, pokud své studium realizují také v Libereckém kraji v oborech, které spadají pod specializace definované pro náš kraj“, zmiňuje Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje. Smyslem je rozvoj excelentních výzkumných týmů v Libereckém kraji a zvyšování atraktivity kraje pro vynikající odborníky v perspektivních oborech.

Na program jednání se jako obvykle prezentoval i Liberecký podnikatelský inkubátor Lipo.ink se svými aktivitami za uplynulé období. Podrobnější informace včetně prezentací z 10. jednání RVVI naleznete zde.

Závěrem zástupci Libereckého kraje pozvali zúčastněné na nadcházející druhý ročník RIS3 fóra, jenž se koná dne 18. 9. 2019 za účelem podpory inovačního potenciálu kraje. Více informací na www.ris3forumlk.cz.

 

Tato aktivita je hrazena z projektu "Smart akcelerátor Libereckého kraje", reg. č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/15_004/0000848

 

logolinka_rozsirena_barevna

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky