Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Moderní rodinná firma LUCID nabízí šperky i praktické předměty

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 12. 2020 16:20
  • Sociální

Sdílet článek

Mezi další sklářské firmy, které se zapojily do kampaně Na zdraví řemeslu, je firma LUCID. Ta vznikla v roce 1994 v Jablonci nad Nisou. Jejím cílem bylo převzít a rozšířit existující výrobu podniku Železnobrodské sklo. V roce 2013 se firma stala čistě rodinnou. Nyní nabízí bohaté spektrum produktů a služeb – od šperků a medailí až po díly do automobilů.

Firma má více než stoletou historii. V roce 1919 ji založil Robert Rudolf z Jablonce nad Nisou. Nabízela zpočátku náboženské předměty (devocionálie) lisované z plechu a z drátu a doplněné skleněnými komponenty.

Druhá světová válka a její dopady přerušily rozšiřování sortimentu kovových bižuterních komponentů a nahradila je výroba kovových gramofonových součástek. To způsobilo i zničení řady unikátních nástrojů. Výroba lisovaných bižuterních polotovarů byla brzy, díky zkušenosti a dovednosti pracovníků, oživena a pod jmény různých státních podniků pokračovala po celou komunistickou éru.

Mezi odběratele společnosti LUCID patří zákazníci v elektrotechnickém i v automobilovém průmyslu. Firma ale vyrábí i bižuterní, galanterní a dekorační polotovary, lustrovou galerii a komponenty pro montáž broušených lustrů, náboženské předměty, reklamní předměty, pamětní medaile a kovové komponenty pro vánoční ozdoby.

„Jako zákazníci vidíme už jen hotové bižuterní výrobky. K nim ale vede dlouhá cesta a zapojit se musí mnoho rukou, které pak z jednotlivých částí vyrobí například náhrdelník. Ten by navíc nemohl vzniknout bez kovových komponentů,“ sdělila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dokladem úspěchu firmy je její export do mnoha zemí Evropy, Asie i Ameriky. Společnost je členem Okresní hospodářské komory v Jablonci nad Nisou, Svazu výrobců skla a bižuterie, Kanadské obchodní komory v České republice a Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky