Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

MMN, a.s. si vezme revolvingový úvěr na výstavbu Centra rehabilitační péče

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 08. 2023 09:29
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Stopadesátimilionovou půjčku od Komerční banky si vezme MMN, a.s. (nemocnice v Jilemnici a v Semilech – dále MMN). Využije ji na 1. a 2. etapu projektu vybudování Centra rehabilitační péče nemocnice Semily. Liberecký kraj jakožto jeden z akcionářů MMN se zavázal, že po dobu trvání revolvingového úvěru nebude bez souhlasu banky měnit svůj akciový podíl ani se nikterak snažit převádět akcie na třetí osobu.

Několikaletým záměrem MMN je její postupná přeměna na zdravotnické zařízení, které bude poskytovat služby v oblasti časné rehabilitace, a to v úzké spolupráci s Krajskou nemocnicí Liberec. Zaměřovat se bude především na pacienty s neurologickými deficity. Proto chystá projekt výstavby Centra rehabilitační péče nemocnice Semily. MMN již podepsala smlouvu o poskytnutí revolvingového bankovního úvěru do výše 150 milionů korun. Pro nás jako akcionáře to znamená závazek, že nebudeme měnit naše akcionářské dohody, abychom neohrozili plnění povinnosti nemocnice vůči bance. Stejně budou postupovat i další dva akcionáři, a to města Semily a Jilemnice,“ uvedl Vladimír Richter, člen rady kraje pro resort zdravotnictví.  

MMN již také uzavřela smlouvu se společností MBQ s.r.o., která rekonstruuje Bílý pavilon v Semilech za 84.400.207 korun bez DPH. Finančně to bude krýt právě revolvingový úvěr a také peníze z Integrovaného regionálního operačního programu, konkrétně z výzvy 31, kde nemocnice očekává dotaci ve výši 68 milionů korun.

Celý projekt výstavby Centra rehabilitační péče nemocnice Semily bude mít následující harmonogram:

  1. Rekonstrukce a vybavení Bílého pavilonu s vybudováním pracoviště rehabilitační péče a šaten pro personál. Financování: IROP (68 milionů korun) + vlastní zdroje nemocnice.
  2. Rekonstrukce části 1. NP Hlavního pavilonu s potenciálním přesunem ambulancí z Nového pavilonu za 2 miliony korun.
  3. Rekonstrukce 4. NP Hlavního pavilonu s vybudováním prostor pro klinickou biochemii a mikrobiologii, která navýší svoje kapacity (jedná se o prostory po rehabilitaci po jejím přestěhování do Bílého pavilonu). Financování: vlastní zdroje nemocnice do výše zhruba 20 milionů korun.
  4. Rekonstrukce Nového pavilonu s vybudováním časné rehabilitace a odborného léčebného ústavu pro pacienty s neurologickými deficity a zázemím pro speciální neurorehabilitaci. Financování: dotace v rámci 6. výzvy „Podpora rehabilitační péče pro pacienty po kritických stavech – podpora sítě pracovišť komplexní rehabilitace“ z Národního plánu obnovy; projekt už nemocnice podala a nyní je ve fázi hodnocení.

Nyní má MMN k dispozici z vlastních zdrojů zhruba 100 milionů korun. Počítá také v budoucnu se zdroji z prodeje akcií Libereckému kraji, a to ve výši až 196 milionů korun. MMN také očekává dodatečné vklady majetku akcionářů ve 4. čtvrtletí roku 2023 ve výši přibližně 35 milionů korun. Celkem se tedy jedná o zdroje na projekt transformace nemocnice ve výši 331 milionů korun.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky