Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladý kuchař z Liberce vyhrál republikovou gastro soutěž OLIMA 2017

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 26. 10. 2017 13:24
  • Školství

Sdílet článek

Jan Žídek, žák 3. ročníku oboru kuchař ze Střední školy gastronomie a služeb, Liberec, ovládl celostátní soutěž mladých odborníků v oblasti gastronomie OLIMA CUP 2017, která proběhla 6. 10. 2017 v Olomouci. Porotu zaujal se svým pokrmem „Vepřová pečeně s česnekovým máslem a rozmarýnem, pečená ve vepřové síťce, plněná mini paprika masovou fáší s parmazánem, chlupatý knedlík s cuketou, glazírovaná cibule s jablky“.

Soutěžní úkol spočíval v přípravě čtyř porcí moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou byla 600 g vepřová pečeně bez kosti. Jan musel v časovém limitu prezentovat dva druhy teplé úpravy, dále zapracovat do receptury dvě suroviny, které si vylosoval 30 minut před vlastním soutěžním vystoupením.

Porota hodnotila kromě chuti a vzhledu připravovaného pokrmu také samostatnost soutěžícího při práci, organizaci práce, dodržování bezpečnostních, hygienických předpisů před odbornou veřejností.

Jan Žídek vykonává odbornou praxi ve školní restauraci Centrum Králův Háj a na soutěže se připravoval pod vedením učitelky odborného výcviku Marie Guričanové.

 

TZ/Střední škola gastronomie a služeb, Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky