Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladí frýdlantští lesníci bodovali v soutěži Dřevorubec Junior 2015

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 21. 05. 2015 13:50
  • Školství

Sdílet článek

Úspěch slavili mladí dřevorubci z Frýdlantu na 10. mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou. Tradiční součástí mistrovství je i soutěž Dřevorubec Junior 2015 pro žáky oboru Lesní mechanizátor. Právě v ní zabodovali žáci Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj. Obsadili celkově první místo v soutěži kolektivů českých škol, žák Tomáš Jána pak v individuálním závodě skončil druhý.

Vedle nejlepších žáků českých lesnických škol se přehlídky odborných dovedností v práci s motorovou pilou zúčastnili žáci lesnických škol ze Slovenska, Polska, Srbska, Rakouska a Bulharska. Střední školu hospodářskou a lesnickou ve Frýdlantu reprezentovali Tomáš Jána a Filip Hille, žáci 3. a 2. ročníku oboru Lesní mechanizátor z hejnického pracoviště. Celkem soutěžilo 39 závodníků ze šesti zemí. Slavnostního zahájení mezinárodní soutěže se zúčastnil ministr školství Marcel Chládek.

„Úspěch žáků frýdlantské střední školy v republikovém i mezinárodním srovnání je nesmírně potěšující a moc k němu blahopřeji. Dřevorubectví je opravdu krásné tradiční řemeslo a jsem ráda, že chlapce odborná příprava baví a jejich studijní i pracovní píle přináší ovoce také v podobě vavřínů ze soutěží,“ komentuje výsledky soutěže Alena Losová, radní pověřená vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Soutěž Dřevorubec Junior 2015 probíhala v souladu s mezinárodními pravidly a skládala se z následujících disciplín: kácení, výměna řetězu, kombinovaný řez, přesný řez a odvětvování. Pro hodnocení závodníka byly rozhodující tři okolnosti výkonu: co nejkratší čas, přesnost a kvalita provedení disciplíny. Na základě bodového hodnocení v jednotlivých disciplínách byli vyhlášeni vítězové těchto disciplín a po sečtení výsledků všech pěti disciplín se vyhlašoval celkový vítěz, který získal nejvyšší bodové ohodnocení. Kromě uvedených disciplín probíhaly souběžně doprovodné disciplíny jako hod sekyrou, práce s vyvážecí soupravou a řezání pilou „břichatkou“, kterých se mohli zúčastnit nejen soutěžící, ale i zájemci z řad veřejnosti.

V silné konkurenci českých i zahraničních škol se frýdlantští žáci vytáhli. V konečném pořadí jednotlivců se Tomáš Jána umístil se ziskem 1252 bodů na skvělém druhém místě v rámci českých škol, na pátém místě pak v celkové mezinárodní konkurenci. Další zástupce střední školy, Filip Hille, pak obsadil páté místo v žebříčku českých žáků, celkově pak místo deváté.

„Tomáš Jána i Filip Hille vybojovali své umístění díky prvotřídním výkonům v jednotlivých soutěžních disciplínách. V královské disciplíně odvětvování se totiž podělili o první (Filip Hille) i druhé místo (Tomáš Jána), v disciplíně přesný řez obsadili první (Tomáš Jána) a čtvrté místo (Filip Hille). Na stupně vítězů se postavili i při vyhlašování výsledků disciplíny výměna řetězu, kde Tomáš Jána získal opět první místo a Filip Hille třetí,“ shrnuje výborné výsledky žáků ředitelka Střední školy hospodářské a lesnické Alena Dvořáková.

Úspěšní byli i další zástupci hejnického pracoviště frýdlantské střední školy Jiří Franz a Daniel Černý, kteří si odvezli ceny za druhé a třetí místo v doprovodné soutěži v práci s vyvážecí soupravou.

V soutěži družstev se frýdlantským žákům také dařilo, a tak se po zásluze probojovali na první místo v rámci škol České republiky. Celkově pak obsadili třetí místo a stanuli na stupních vítězů společně s vítězným družstvem Střední odborné školy lesnické Tvrdošín ze Slovenska a rakouskými žáky z Litzlhofu, kteří obsadili stříbrný stupínek. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky