Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ministerstvo plánuje, jak zlepšit kvalitu vzdělávání. Pomoci má střední článek

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 25. 08. 2021 09:48
  • Školství

Sdílet článek

Umožnit ředitelům škol zajistit kvalitní podmínky, průběh i výsledky vzdělávání v regionech je cílem takzvaného středního článku podpory, který je zakotvený ve Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2030+. S koncepcí přichází Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Pilotní projekt středního článku zahájilo ministerstvo letos v lednu. „Účelem je sejmout ředitelům a pedagogickým pracovníkům z beder administrativní zátěž a pomyslně jim uvolnit ruce tak, aby měli více prostoru k řízení škol a pedagogické práci, a tím i ke zvýšení kvality vzdělávání, které jimi vedené instituce poskytují,“ uvedl Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

V období let 2021 až 2023 se bude funkčnost středního článku ověřovat. „Dva týmy v okresech Semily a Svitavy bude řídit přímo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které bude zároveň s jednotlivými kraji jednat o pilotáži v dalších regionech,“ doplnil Ramzer. „Během dvou let se ověří organizační fungování středních článků, jejich napojení na ministerstvo a metodické vedení, ale také potřebné personální obsazení, formy spolupráce a možnosti metodické podpory vedoucí ke zkvalitňování samotného vzdělávání.“

Střední článek podpory chce rozvíjet potenciál každé školy a zároveň mírnit dopady decentralizace školského systému tak, aby každá vzdělávací instituce mohla dětem nabízet výuku na špičkové úrovni. „Věřím, že školám napříč Libereckým krajem může tato aktivita přinést mnoho užitečného a přispět k vyšší kvalitě vzdělání,“ uzavřel Ramzer.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky