Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Methylalkohol, nebo ethylalkohol? Kdo to bezpečně pozná? Zkouška hořením určitě ne!

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 09. 2012 14:59
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Celkem již zemřelo 13 lidí (stav dnes v 15 hod.), kteří se otrávili metylalkoholem. V nemocnicích v osmi městech jsou přes dvě desítky otrávených pacientů, mnozí jsou v kritickém stavu.

"Methylalkohol a ethyalkohol nejdou od sebe bezpečně poznat. Zkouškou hoření, tak jak to mylně uváděla některá média, to rozhodně nejde. Nejlepší je se přímo obrátit na specializovaná pracoviště, která dokážou nezávadnost jakéhokoliv alkoholu otestovat," řekla Mgr. Jitka Macháčková, vedoucí Oddělení klinické a soudní toxikologie KNL.

V Libereckém kraji stačí navštívit Oddělení klinické a soudní toxikologie Krajské nemocnice Liberec, které je schopno spolehlivě prokázat přítomnost metylalkoholu v krvi, moči nebo v dodaných tekutinách (podezřelém nápoji).

"K průkazu a stanovení methylalkoholu v podezřelém nápoji postačí malé množství původní tekutiny. Optimální množství je 10 ml v uzavřené lahvičce," dodala Macháčková.

Cena vyšetření včetně 14%DPH:
Průkaz (přítomnost: pozitivní - negativní) metylalkoholu v jednom vzorku 558Kč
Průkaz a stanovení (koncentrace - kolik) metylalkoholu v jednom vzorku 1116Kč

Pracovní doba oddělení: Po-Pá
Příjem materiálu 8,00-14,00 hod.

Kontakt naleznete zde: http://www.nemlib.cz/web/index.php?menu=1_33_32

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky