Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lidé mohou podpořit památky svými hlasy

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 10. 07. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Do celostátní soutěže o Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro, byly za Liberecký kraj nominovány dvě obnovy památek, a sice restaurování zámecké kaple v Navarově a záchrana dřevěného mostu přes řeku Jizeru v Bystré nad Jizerou.

Při restaurování zámecké kaple v Navarově v letech 2015–2017 proběhl v interiéru kaple restaurátorský zásah, jehož cílem byla rehabilitace původní výzdoby – nástěnné malby, menzy a svatostánku. Restaurátorským pracím předcházela stabilizace maleb fixáží a omítkové vrstvy injektážemi. Na základě precizního restaurátorského průzkumu pak byla stanovena koncepce restaurátorského zásahu.

„Navarovská kaple je skvělým příkladem odpovědného přístupu majitelů zámku k památce. Manželé Turkovi restaurovali celý zámek a přilehlý park a v současné době provádějí záchranné práce na zřícenině hradu Navarov. Velmi si vážím toho, co zvládli udělat za 6 let. Mimo záchranu památky tím Liberecký kraj získal další turisticky zajímavou lokalitu,“ komentuje nominaci Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Záchrana dřevěného mostu přes řeku Jizeru v Bystré nad Jizerou probíhala od data uzavření do kolaudace zhruba čtyři roky. V roce 2013 byl most zcela uzavřen tak, aby v červenci 2017 mohla proběhnout kolaudace a slavnostní otevření stavby, včetně obnovení dopravního provozu. V současnosti most opět slouží veřejnosti, a to nejen jako pozoruhodný doklad technické dovednosti našich předků, ale i jako důležitá komunikační spojka pro relativně odlehlou obec Bystrá nad Jizerou.

„Liberecký kraj financoval většinou prostředků restaurování mostu. Pro malou obec by se jednalo o neúnosně nákladnou investici. Památka navíc nadále slouží dopravě Bystré nad Jizerou a zůstává tak denní součástí života místních, což vnímám jako velké plus,“ dodává Květa Vinklátová. Na cenu NPÚ v kategorii Záchrana památky byl navržen Krajský úřad Libereckého kraje, zastoupený PhDr. Mgr. René Brožem, vedoucím odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Cena Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro zhodnocuje a vyzdvihuje, co se v oblasti památkové péče podařilo, a oceňuje ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili. Laureáti ocenění Patrimonium pro futuro za rok 2017, včetně letošního držitele ceny veřejnosti, budou vyhlášeni v říjnu 2018.

Svého favorita můžete podpořit v hlasování na https://www.npu.cz/pamatky-dekuji

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky