Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj zve na únorovou konferenci Pokročilé technologie v řízení českých měst a obcí

Ing. Zuzana Růtová

  • 04. 02. 2020 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

V úterý 11. února 2020 se v budově Krajského úřadu Libereckého kraje koná konference „Pokročilé technologie v řízení českých měst a obcí“, která bude věnována praktickým doporučením a prezentacím účelných technických řešení pro obce a města budoucnosti. Akci pořádá Národní klastrová asociace pod záštitou rektora Technické univerzity v Liberci a radní pro řízení rezortu hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování Libereckého kraje

Konference o pokročilých technologiích vychází z aktuálních strategických dokumentů souvisejících s konceptem Smart Region či Smart City. Jde o myšlenku regionů a měst, které využívají digitální, informační a komunikační technologie pro zvýšení kvality života občanů. Chytré město tzv. Smart City například optimalizuje dopravu a parkování, efektivně snižuje spotřebu energie a eliminuje zatížení životního prostředí.

Chytré technologie mohou významně ovlivnit kvalitu života obyvatel a usnadnit chod českých obcí
a měst. Ovšem výběr nesprávné technologie nebo nevhodná adaptace moderního řešení může mít dopad zcela opačný. „Jsme si vědomi toho, že obyvatelé nejen v Libereckém kraji se potýkají s problémy, které vyplývají například z chybějící či zastaralé technické infrastruktury, datové architektury či principů řízení. Když se pouštíme do řešení těchto problémů, je třeba dělat to co nejefektivněji. Naším úkolem je pomocí chytrých technologií vytvořit službu, která člověku usnadňuje život, ne naopak. Konference, na které promluví celá řada odborníků a která bude plná příkladů dobré praxe, jistě osvětlí, jak nacházet smysluplná řešení,“ říká Ing. Radka Loučková Kotasová, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování Libereckého kraje.

Na konferenci zazní témata jako komplexní řešení dopravy včetně parkování, chytré domy a zdravé budovy, systémy senzorického vyhodnocování dat a další IoT technologie pro obce a města budoucnosti. Nedílnou součástí programu budou praktické ukázky fungujících a aktuálně nejvyužívanějších technologií v ČR i ve světě. Představena bude i nová koncepce chytrého regionu Libereckého kraje.

„Současně se jedná o úvodní aktivitu v rámci nově připravované platformy Digitalizace. V průběhu příštích 3 let by měla mimo jiné diskutovat a otevřít nové projekty v průřezových tématech oblastí Industry 4.0, Smart City, IoT a Cyber Security, které se plánují na území Libereckého kraje realizovat“, sdělil PhDr. Mgr. Ivo Říha, viceprezident Národní klastrové asociace.

Konference o pokročilých technologiích v řízení českých měst a obcí je určena pro zastupitele obcí
a měst, vedoucí představitele obcí a jejich organizací, výzkumné organizace a školy, vedoucí pracovníky IT a odborů regionálního/strategického rozvoje obcí a firmy, zejména z území Libereckého, Středočeského, Ústeckého a Královéhradeckého kraje.

Akce se uskuteční 11. února 2020 v budově Krajského úřadu Libereckého kraje (U Jezu 642/2A,
v multimediálním sále ve 3. patře).

Zájemci se mohou přihlásit do 9. února prostřednictvím online formuláře na stránkách: http://nca.cz/cs/pokrocile-technologie-v-rizeni-ceskym-mest-a-obci nebo e-mailem: Lucie Freiberg, freiberg@nca.cz.

Tato aktivita je realizována v rámci projektu „Smart Akcelerator II Libereckého kraje“, reg. č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_055/0016369, financovaného z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky