Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj vzdělává starosty obcí v oblasti krizové a havarijní připravenosti

Šírová Květa

  • 13. 04. 2011 13:13
  • Školství

Sdílet článek

Pracovníci Krizového řízení Libereckého kraje ve spolupráci se zástupci HZS Libereckého kraje a ostatními složkami IZS, Krajské hygienické stanice Libereckého kraje, Krajské veterinární správy Libereckého kraje, České inspekce životního prostředí a Krajského vojenského velitelství vzdělávají starosty obcí Libereckého kraje v oblasti krizové a havarijní připravenosti. Vzdělávací kurzy probíhají i v návaznosti na zkušenosti ze srpnových povodní 2010. 

„Starostové jsou školeni vždy po komunálních volbách, aby se nově zvolení starostové seznámili s krizovým řízením. O loňských povodních jsme se ale přesvědčili, že je třeba školit všechny starosty. Vzhledem k tomu, že v Libereckém kraji je celkem 215 starostů obcí, bylo toto vzdělávání rozčleněno celkem do deseti skupin, a to tak, že kopírují správní obvody obcí s rozšířenou působností. Celkem je tedy vytvořeno deset skupin. Vzdělávací kurzy budou ukončeny 2. června 2011. Máme tak jistotu, že každý starosta, který se školení zúčastní, dostane potřebné informace krizového řízení a bude tak vědět, co má v době ohrožení jeho obce, udělat,“ řekl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Vzdělávání je koncipováno jako dvoudenní kurz s následujícím zaměřením: otázky havarijního plánování a činnost složek IZS, které odborně zabezpečuje HZS Libereckého kraje, oblasti krizového řízení, zdravotnického zabezpečení, likvidace odpadů vzniklých při mimořádné události nebo za krizového stavu, otázky obranného plánování a hospodářské mobilizace odborně zabezpečuje Krajský úřad Libereckého kraje, svoji činnost a spolupráci s obcemi probírajíjednotlivé složky  IZS (zdravotnická záchranná služba, policie ČR, HZS) a v neposlední řadě otázky spojené s krizovými situacemi probírají vedoucí pracovníci výše uvedených státních organizací.

„Jsem potěšen, že je ze strany starostů obcí o školení takový zájem, ale zatím zaznamenáváme účast starostů pouze kolem osmdesáti procent. V některých případech za sebe starostové posílají své zástupce. Ale pokud by došlo k mimořádné události nebo krizové situaci, složky IZS budou komunikovat především se starosty, a ne s jejich zástupci. Každý starosta obce si musí uvědomit, že za řešení takových situací na území své obce, případně obce s rozšířenou působností, stejně jako hejtman na území kraje, nese osobní zodpovědnost,“ doplnil hejtman.  

V rámci školení jsou také organizovány praktické ukázky zabezpečení a připravenosti zdravotnické záchranné služby na hromadná neštěstí, které jsou současně přístupná i široké veřejnosti. Součástí ukázky je také vybraná technika PČR, předurčená k řešení havarijních a krizových situací.

Vzdělávací kurzy se již konaly ve Frýdlantu, Turnově, České Lípě a Semilech. Další jsou plánovány v Novém Boru (13. - 14. 4.), Železném Brodě (17. - 18. 5.), Jilemnici (19. - 20. 5.),  Liberci (24. - 25. 5.), Tanvaldu (1. - 2. 6.) a  Jablonci n.N. (1. - 2.6.).

V druhé polovině letošního roku plánuje Liberecký kraj s HZS Libereckého kraje a s jednotlivými ORP provedení praktické přípravy s metodickou pomocí přímo v jednotlivých obcích. Pomoc bude zaměřena především na dopracování a upřesnění nezbytné dokumentace obce a organizační zabezpečení obce pro případ mimořádných událostí nebo krizové situace. Vzhledem k tomu, že v současné době tato činnost stále častěji nabývá na důležitosti, Liberecký kraj uvažuje o tom, že  praktická příprava bude prováděna každoročně.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky