Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj situaci jabloneckého i Gymnázia U Balvanu řeší

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 01. 2015 16:47
  • Školství

Sdílet článek

Liberecký kraj nepředpokládá zrušení, ani převod zřizovatelských kompetencí Gymnázia U Balvanu Jablonec nad Nisou.

„Ve věci Gymnázia U Balvanu probíhalo množství jednání a další budou následovat. Panu řediteli Kozlovskému jsem několikrát zdůraznila, že je v zájmu kraje školu udržet, ale oborovou nabídku lze rozšířit jedině za podmínky, že bude jinde na Jablonecku omezen tentýž obor. Stejný postup byl i v případě oborových změn u Gymnázií Mimoň a Česká Lípa,“ objasňuje Alena Losová, radní pověřená řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti v reakci na informaci o petici doručené Pavlu Svobodovi, náměstkovi primátora Statutárního města Jablonec nad Nisou.

Opatření přijatá v souvislosti s tzv. optimalizací středního školství byla přijata za minulého vedení Libereckého kraje. Tehdy se v zastupitelstvu kraje nenašla shoda na sloučení dvou jabloneckých gymnázií – U Balvanu a Dr. Randy, na Gymnáziu U Balvanu však bylo omezeno víceleté gymnázium, neboť kapacity víceletých gymnázií na Jablonecku byly více, než dostačují z pohledu krajské a celostátní koncepce. Pro školu samotnou je tato situace z personálního i provozního hlediska nevýhodná. Nyní probíhají jednání s cílem tento stav řešit, ovšem řešení jedné školy není možné bez vazby na celou síť středních škol na Jablonecku. Řešením není, aby nově otevřenou kapacitou na Gymnáziu U Balvanu Jablonec n. N. vznikl problém stejného rázu na jiné škole.

„Liberecký kraj se aktuálně snaží o narovnání zřizovatelských kompetencí, tj. aby zřizoval především střední školy, zatímco obce by byly zřizovateli základních škol, proto vnímám volání po převodu zřizovatelských kompetencí na Statutární město Jablonec nad Nisou jako nešťastné,“ doplnila Alena Losová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky