Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj prodá některé nepotřebné školské budovy

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 07. 2012 15:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

 

Liberecký kraj v poslední době nabízí k prodeji některé ze svých školských objektů. Zeptali jsme se náměstka hejtmana LK pro školství Radka Cikla (ČSSD), proč tyto objekty resort školství LK vyklízí a prodává?

Je známo, že kvůli nepříznivému demografickému vývoji je dnes řada školských budov a zařízení již k nepotřebě, a tak jako se domácnostem zdražily životní náklady i našim příspěvkovým organizacím neustále stoupají náklady na provoz. Liberecký kraj společně s vedením škol proto nyní vytipovává ty nemovitosti, které již pozbyly svého původního významu. Ty se snažíme prodat novým vlastníkům, kteří pro ně mohou najít nové uplatnění.

Znamená to tedy, že se nějak zásadně změnily podmínky pro výuku? A co všechno si od prodejů slibujete?

 Ano, podmínky se změnily. Kupříkladu dnes se již za odbornou výukou na středních školách nedojíždí tak daleko, jako tomu bylo dříve. Volné proto zůstávají některé domovy mládeže. Prodeje nepotřebného majetku nám pak umožňují nejen snížit náklady na provoz a údržbu tak rozsáhlého majetku, ale prostředky získané z prodejů můžeme reinvestovat do potřebných vzdělávacích zařízení kraje.

Máte nějaký konkrétní příklad, jak s prostředky získanými z prodejů majetku nakládáte?

Kupříkladu v Jilemnici se vloni prodaly dva nepotřebné objekty a z výtěžku se letos budou realizovat nové vnitřní instalace v budově bývalé textilní školy, kterou bychom rádi i v budoucnu využívali pro výuku. Dále bychom z výtěžků z prodejů rádi financovali spoluúčast na zateplení Domova mládeže v Truhlářské ulici v Liberci. To jsou ty budovy, jejichž stav již před deseti lety kritizoval David Vávra v jeho pořadu Šumná města. Z výtěžků z prodejů bychom chtěli v Jablonci nad Nisou zlepšit podmínky pro děti v dětském domově tím, že bychom jim přestavěli nevyhovující domov na vhodnější bydlení.

A využíváte také ve prospěch krajského školství některé evropské dotační tituly?

Právě Domov mládeže v Truhlářské ulici v Liberci bude z valné části financován z Operačního programu Životní prostředí. Jinak jsme v tomto funkčním období na základě dotací z tohoto programu již zateplili školské objekty Gymnázia v Semilech, Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci nebo Domovy mládeže v Lomnici nad Popelkou a v České Lípě. Aktuálně se zatepluje technická průmyslovka v Jablonci nad Nisou a rádi bychom vbrzku podepsali smlouvu na zateplení Střední školy řemesel a služeb rovněž v Jablonci n. N. V současnosti máme také podány žádosti do Regionálního operačního programu – tak zvaného ROPu – na investice do vybavení a technického zlepšení škol za asi 50 milionů korun. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky