Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj navštívila tchajwanská delegace a nabídla pomoc Nové Vsi

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 10. 2010 08:33
  • Školství

Sdílet článek

 

Hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) spolu s dalšími členy Rady LK přijal v pátek v sídle kraje tchajwanskou delegaci vedenou Robertem Ho, ředitelem ekonomické divize Kulturní a ekonomické kanceláře Tchajpeje v Praze. Protože hlavním tématem návštěvy byla prezentace systému elektronické registrace a ICT systému proti povodním, větší část delegace tvořili zástupci Institutu pro informační technologii.

Za českou stranu se dále zúčastnili statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová, náměstek Vít Příkaský a Pavel Novák, člen rady kraje, zodpovědný za rezort zdravotnictví, a ředitel Krajského úřadu LK René Havlík..

Hejtman ve svém úvodním slově vyjádřil potěšení nad velmi dobrými vzájemnými kontakty mezi Libereckým krajem a Tchaj-wanem, které se intenzívně rozvíjejí zejména od jara letošního roku..

„Jsem velmi rád za tyto přátelské vztahy,  které umožňují hlavně dobře spolupracovat na obchodním i pracovním trhu a získané vzájemné poznatky a informace lze využívat zejména ve prospěch podnikatelské sféry a cestovního ruchu.“

Ředitel Robert Ho zmínil spolupráci mezi Tchán-wanem a Českou republikou.

„Daří se například na  poli univerzitních kontaktů, takže nyní již čeští studenti studující na Tchaj-wanu, mohou získat speciální stipendia,“ řekl Ho.

Tchajwanští hosté také během jednání prezentovali přítomným systém elektronické registrace, kterou Tchaj-wan zavedl v Kraji Vysočina a zatím je aplikován v nemocnici Jihlava, ale plánuje se jeho rozšíření do více nemocnic v tomto kraji.

„Výhoda spočívá v tom, že jak lékaři, tak pacienti mohou tento systém k registraci on – line použít, a to i pomocí mobilního telefonu,“ informoval vedoucí delegace.

Jednání byl přítomen generální ředitel a předseda představenstva Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný, který prezentoval tchajwanským hostům fungování liberecké  nemocnice a podle jeho slov by si dovedl takovou spolupráci na toto téma představit.

                  Hosté české straně rovněž představili ICT systém proti povodním, který je používaný v jejich zemi. Jelikož Tchaj-wan je často postihován různými druhy katastrof a ani ničivé povodně různého charakteru nejdou výjimkou, nabídli členové delegace našemu kraji spolupráci a know-how v této oblasti:

                „Velmi by mě potěšilo, kdyby Liberecký kraj s námi v budoucnu spolupracovali právě v rámci elektronické registrace pro nemocnice a varování před povodněmi,“ uzavřel jednání Robert Ho.

                  Na přání hostů se poté uskutečnila návštěva Krajské nemocnice v Liberci a obce Nová Ves, která byla postižena letošními povodněmi

                 „Hosté si prohlédli moderní nemocniční pracoviště, si prohlédnou specializovaná pracoviště -  

onkocentrum, traumacentrum, kardiocentrum, stravovací provoz a obchodní oddělení.

 Zaujal je například systém objednávek k návštěvě jednotlivých oddělení a vyšetření prostřednictvím automatů vydávajících lístky s pořadovými čísly,“ uvedl Pavel Novák.

                Při návštěvě Nové Vsi´shlédli členové delegace mimo jiné videoprezenraci průběhu povodně ze 6. a 7. srpna a zajímali se zejména o způsob informování obyvatel před povodněmi. Starosta obce Jaroslav Muller upozornil, že obec leží v místě, kde není dostatečný telefonní signál, takže spojení mobilními telefony bylo velmi obtížné. Navíc v proběhu povodně nefungoval internet a tak varování občanů muselo vedení obce zajistit osobními návštěvami, později propůjčenými vysílačkami.

                Po prohlídce míst nejvíce zasažených povodní nabídli tchajwanští představitelé návštěvu dvou odborníků, kteří by obci pomohli systém varování a informovanosti v obci vylepšit.                

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky