Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj hledá nové náhradní rodiče pro děti, které nemohou vyrůstat ve své biologické rodině

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 07. 2023 13:00
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

V roce 2022 zaznamenal Krajský úřad Libereckého kraje nárůst počtu žádostí o vykonávání náhradní rodinné péče. Přesto je počet náhradních rodičů v Libereckém kraji stále nedostačující. Dětí, pro které se aktivně vyhledávají náhradní rodiny, je v současné době v Libereckém kraji kolem 160. S cílem zvýšit jejich počet se proto kraj opět zapojuje do kampaně na vyhledávání náhradních rodičů s názvem MÍT DOMOV A RODINU: „Samozřejmost, nebo vzácnost?“.

„Vloni jsme přijali na Krajském úřadě Libereckého kraje celkem 42 žádostí o vykonávání náhradní rodinné péče, z toho bylo 16 žádostí o zařazení do evidence osvojitelů, 15 žádostí o zařazení do evidence pěstounů a 11 žádostí o zařazení do evidence pěstounů na přechodnou dobu. Oproti roku 2021 se jedná o 45% nárůst celkového počtu podaných žádostí,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Náhradní rodinu nalezlo v loňském roce celkem 66 dětí. Z toho 22 dětem bylo zprostředkováno osvojení a 13 pěstounská péče. Do pěstounské péče na přechodnou dobu bylo v roce 2022 svěřeno 31 dětí z Libereckého kraje. Jedná se o krátkodobou péči (maximálně po dobu jednoho roku), která řeší krizovou situaci v životě dítěte tak, aby nemuselo být umístěno v kolektivním zařízení.

„Počet podaných žádostí za daný rok není možné dávat do přímé souvislosti s počtem zprostředkovaných dětí do náhradní rodinné péče. Celý proces od podání žádosti přes odborné posuzování, přípravu žadatele a jeho případné zařazení trvá přibližně jeden rok. Pokud tedy zájemce podá svoji žádost v jednom kalendářním roce, nedá se obecně určit, zda bude zařazen do evidence v tomtéž roce nebo až v roce následujícím,“ dodal náměstek Tulpa.

S cílem zvýšit zájem veřejnosti o náhradní rodičovství funguje od roku 2015 celokrajská kampaň MÍT DOMOV A RODINU: „Samozřejmost, nebo vzácnost?“. Pořadatelé kampaně, kam patří Krajský úřad Libereckého kraje a organizace věnující se doprovázení pěstounských rodin, se zaměřují například na osvětu prostřednictvím každoročního konání Týdne náhradního rodičovství. Během něj veřejnosti nabízí volně přístupné akce, jakou jsou besedy s odborníky a náhradními rodiči, výstavy fotografií pěstounů nebo videoprojekce s tematikou náhradního rodičovství. Mezi další aktivity patří také vyvracení mýtů a předsudků o problematice a seznamování veřejnosti se skutečnými příběhy náhradních rodin.

Bližší informace o náhradním rodičovství v Libereckém kraji naleznou zájemci na webové stránce www.rodinalk.cz.

V příloze jsou grafy k počtu žádostí za předchozí roky a počty dětí v pěstounské péči za předchozí období. Zdrojem informací je Výroční zpráva o činnosti Krajského úřadu Libereckého kraje v kampani pro vyhledání náhradních rodičů MÍT DOMOV A RODINU – „Samozřejmost, nebo vzácnost?“ za rok 2022.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky