Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj chce být technologickým leaderem, pomáhá mu projekt Smart akcelerátor

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 14. 07. 2023 12:41
  • Rozvoj

Sdílet článek

Začátkem letošního roku spustil Liberecký kraj a jeho Agentura regionálního rozvoje již třetí pokračování projektu Smart akcelerator.

“Předešlé Smart akcelerátory uvedly v život celou řadu inovativních projektů, což oceňují obyvatelé našeho kraje i lidé ve vedení Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, kteří jsou zodpovědní za tento projekt na národní úrovni,” říká Jiří Ulvr, člen rady Libereckého kraje, resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Projekty Smart akceleratoru mají nezastupitelnou úlohu v naplňování cílů krajské RIS strategie, ať už se jedná o oblast rozvoje vědecko-výzkumných a inovačních aktivit firem, posílení jejich konkurenceschopnosti, inovace v sektorech veřejného zájmu nebo posílení mezinárodního výzkumu a vývoje. „Z průběhu realizace můžeme uvést mnoho úspěšných projektů a příkladů dobré praxe,“ reaguje Jiří Ulvr. „Mezi významné projekty patří spuštění Libereckého podnikatelského inkubátoru Lipo.ink, rozvíjející inovační potenciál začínajících podnikatelů a startupů a schválení projektu evropského digitálního hubu ze strany Evropské komise, který bude součástí evropské sítě na podporu digitální transformace malých a středních podniků a veřejné správy,“ dodává Jiří Ulvr.

Nezastupitelnou roli mezi aktivitami projektu má rozvoj lidských zdrojů ve formě podpory podnikavosti, technického vzdělávání mládeže a studentů, nebo výuka moderních technologií. Kraj také populárně naučnou formou seznamuje veřejnost s kreativci a inovátory Libereckého kraje. „V této oblasti mohu vypíchnou velmi populární akce PechaKucha Night Liberec, kde se nám daří plnit sály, nebo soutěže Business Talent pro žáky ZŠ a Liberec Ideathon pro studenty SŠ a VŠ Libereckého kraje. Těší nás, že je o účast v těchto soutěžích velký zájem.“  říká Jiří Ulvr a doplňuje „Velkým tématem v tuto chvíli je nově vznikající Informační a datový portál Libereckého kraje, který je transparentním zdrojem veřejně dostupných informací pro odbornou i širokou veřejnost z oblasti veřejného života. Neméně důležité je ale také zmínit téma energetiky, které se intenzivně promítá do aktivit Smart Akcelerátoru III prostřednictvím nové Platformy udržitelné energetiky a řadou akcí, které jsou v rámci tohoto tématu organizovány.

Uvedené aktivity Smart Akcelerátoru III Libereckého kraje mají velmi pozitivní ohlasy, plánovány jsou novinky ve formě tematického zacílení studentských soutěží nebo nových technologických trendů v oblasti energetiky a cirkulární ekonomiky.

logo

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky