Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj bude mít vlastní krajskou policejní správu

Mgr. Matoušová Barbora

  • 14. 02. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6141|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Nejpozději do začátku roku 2012 bude zřízeno krajské policejní ředitelství pro Liberecký kraj. Vyplynulo to z jednání policejního prezidenta Oldřicha Martinů s hejtmany krajů, v nichž dosud nejsou krajské policejní správy. Měly by být postupně zřízeny také v kraji Zlínském, Pardubickém, Karlovarském, Olomouckém a Vysočina.

 

S výsledkem schůzky, která se uskutečnila ve středu 13.února v Jihlavě, je hejtman Libereckého kraje Petr Skokan nadmíru spokojený. „Po dvouletém jednání to vnímám jako téměř historický okamžik. Poprvé jsme dostali jasnou informaci o tom, jak se Policie ČR přizpůsobí krajskému uspořádání a v jakých termínech to proběhne. Musím ocenit aktivitu současného vedení Policie ČR, především v posledním půlroce se podle mého názoru udělal velký posun kupředu. Jsme pravidelně informováni o záměrech změn a případných dopadech, které by se přímo dotýkaly krajů.“

 

Územní ředitelství s působností v hranicích kraje, která se postupně přemění v krajské správy, by měla vznikat již od prvního ledna příštího roku. Ovšem za předpokladu, že nabude účinnosti novela zákona o policii, jak uvedl Oldřich Martinů. „Liberecký kraj bude mít pro komunikaci na straně Policie ČR jediného partnera. To je významné pro účinnou a rychlou spolupráci všech složek IZS a řešení případných mimořádných situací,“ ocenil Petr Skokan.

 

Celkový objem investic do krajských správ je odhadován na 300 milionů korun. Ovšem Policejní prezidium i Ministerstvo vnitra ČR počítají s tím, že kraje s financováním investic podle svých možností pomohou. „Liberecký kraj je připravený vyjít vstříc záměru vybudovat pro krajské policejní ředitelství v Liberci nové moderní zázemí. Výstavbu nové budovy podpoříme v letech 2008 – 2010 celkovou částkou 45 mil. Kč. Věříme, že pokud bude mít Policie ČR vlastní správu v Liberci, dokáže lépe řídit všechny své složky v rámci kraje. Občané to poznají i v tom, že policisté budou v ulicích více vidět,“ řekl Petr Skokan. Podle policejního prezidia právě Liberecký kraj velice intenzivně na vybudování instituce krajského ředitelství pracuje, díky tomu bude prvním ze šesti krajů, v němž bude zřízeno územní policejní pracoviště.

 

Reforma by měla přinést zjednodušení organizační struktury Policie ČR. V šesti regionech, kde dosud neexistoval krajský článek, bude oproti současnému stavu o jednu úroveň velení méně. Vznikne tím prostor pro významné omezení vedoucích míst na okresních ředitelstvích, a naopak pro zvýšení počtu příslušníků v ulicích. Změny se budou týkat policejních složek krajské a okresní úrovně, dopady na jednotlivá obvodní oddělení podle policejního prezidia mít nebudou, nebo jen minimální.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky