Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj aktivně řeší migrační a integrační politiku

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 03. 2023 10:50
  • Sociální

Sdílet článek

Dne 29. března 2023 se konalo v prostorách Clarion Grandhotelu Zlatý Lev v Liberci setkání klíčových aktérů migrační a integrační politiky na státní, krajské a obecní úrovni. Spolupořadateli byli Mezinárodní organizace pro migraci, Krajský úřad Libereckého kraje a Centrum na podporu integrace cizinců.

Cílem setkání bylo hledání možností koordinace spolupráce a strategie při řešení aktuální situace přijímání a začleňování ukrajinských držitelů dočasné ochrany. Setkání odborníků se zaměřilo zejména na bezpečnost, zaměstnanost, školství a soužití. Uvedená témata se rozšířila o dostupnost bydlení, navazující služby v území Libereckého kraje, nebo financování jazykových kurzů s možností lepšího uplatnění držitelů dočasné ochrany na trhu práce.

Dále bylo řešeno závažné téma zneužívání držitelů dočasné ochrany neseriózními pracovními agenturami, které využívají ve svůj prospěch nevýhodnou sociální situaci, nebo jazykovou bariéru osob s dočasnou ochranou. Pracovníci pak mají často nízkou mzdu za jejich práci, kdy existují informace, že část financí putuje do kapes osob, které je doprovází již při jejich příchodu do České republiky a registraci v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU). Odborníci migrační a integrační politiky si budou nadále sdílet své zkušenosti a pokračovat v hledání řešení možné migrační problematiky.

migrace logo

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky