Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecká knihovna slaví narozeniny v rytmu funku a soulu. Popřeje i Rudiš

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 16. 10. 2024 08:06
  • Kultura

Sdílet článek

Vystoupení literáta Jaroslava Rudiše a koncert kapely Superhero Killers v Krajské vědecké knihovně v Liberci zpestří oslavy výročí založení této kulturní instituce. Konají se 24. a 25. října.

V roce 2024 si Krajská vědecká knihovna v Liberci připomíná významná výročí vzniku dvou knihoven, které položily její základy. Letos totiž uplynulo 120 let od založení veřejné Lidové české knihovny a 100 let od založení německé vědecké knihovny Bücherei der Deutschen.

„Krajská vědecká knihovna je skvělou vzdělávací a kulturní institucí Libereckého kraje. Svá výročí vítá jako moderní stánek, zasvěcený nejen knihám a čtenářství, ale také jako místo, které vynikajícím způsobem slouží místní komunitě pro besedy, setkávání a nejrůznější společenské akce. Pestrá nabídka v rámci oslav výročí jen dokládá tuto skutečnost,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Oslavy výročí vyvrcholí právě autorským večerem spisovatele Jaroslava Rudiše a koncertem oblíbené kapely Superhero Killers. 

Turnovský rodák spisovatel Jaroslav Rudiš, ověnčený mnoha literárními cenami u nás i v zahraničí, představí ve čtvrtek 24. října v 18 hod. v knihovně svou novou knihu Vánoce v Praze.

Následující den 25. října bude v knihovně celý ve znamení narozeninových oslav. Návštěvníci mohou zhlédnout výstavu o historii knihovny, připojit se k exkurzi do depozitáře vzácných tisků, ochutnat z narozeninového dortu a přispět do výzvy 100 přání pro knihovnu. V tento den také všem novým zájemcům knihovna nabízí registraci novým čtenářům zdarma.

Jako závěrečná tečka oslav zahraje v pátek 25. října v 19 hodin v knihovně v atriu pod centrálním schodištěm pražská funk-popová kapela se silnou vazbou na Liberec Superhero Killers. Knihovnu rozezvučí ve víru funku, popu a soulových rytmů. Vstupenky na autorský večer i na koncert je možné si rezervovat na portále e-vstupenka.

Oslavy zakončí 27. listopadu beseda a autorské čtení z knihy Stříbrný kouzelník Jindřicha Manna, pokračovatele literárního rodu Aškenázy-Mann.

Program nabízený v rámci oslav výročí knihovny jsme chtěli pojmout zejména jako dárek pro naše návštěvníky. Těší nás, že do knihovny stále proudí tisíce lidí, kteří si nejenom půjčují knihy a další média, ale také navštěvují naše programy a vyjadřují nám podporu. Té si velmi vážíme! Věříme, že naše narozeninová nabídka je dostatečně pestrá, aby oslovila každého a každý si mohl vybrat dle svého zájmu a preferencí,“ doplnila Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny.  

Více informací k celému programu a k výročí knihovny se nalézá na stránkách www.kvkli.cz v článku Knihovna slaví 100/120.

TZ: Krajská vědecká knihovna

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky