Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecká galerie otevírá Lážo plážo sezonu a slaví deset let v bývalých lázních

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 14. 06. 2024 09:30
  • Kultura

Sdílet článek

Deset let je tomu od doby, kdy se Oblastní galerie v Liberci přestěhovala do historické budovy bývalých městských lázní. Toto výročí si liberecká platforma evropského i světového umění připomene kulturně-vzdělávacím festivalem v symbolických 10 dnech. Koná se od 14. do 23. června.

Oblastní galerie v Liberci, jež oslavila v loňském roce své sedmdesátileté trvání, je pátá největší instituce v České republice. Na přelomu let 2013 a 2014 se galerie přestěhovala do nových prostor bývalých městských lázní, když opustila původní Liebiegův palác.

„Liberecký kraj získal budovu směnou s městem Liberec za Liebiegův palác a nadto byl v jejím sousedství vybudován galerijní depozitář. Lázně prošly rekonstrukcí, a aby splnily budoucí nároky na galerijní využití, dohlížel na projekt a rekonstrukci dnes již bývalý ředitel galerie, pan Jan Randáček. Byl to velký kus práce a ráda bych Janu Randáčkovi na tomto místě poděkovala. Současný ředitel galerie, pan Filip Suchomel, nastoupil do galerie s ambiciózním plánem vybudovat z Oblastní galerie stánek umění, odpovídající minimálně středoevropské úrovni, v čemž má plnou podporu. K deseti letům v novém působišti přeji Oblastní galerii v Liberci mnoho krásných výstav, nadšených a spokojených návštěvníků,“ uvedla náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Zahájení oslav začalo slavnostním otevřením letní Lážo plážo sezony, kde se otevřelo hned několik výstav najednou. V hlavním výstavním prostoru se představuje multimediální výstavní koncept Milana Housera Přitažlivost, v prostoru kaple enviromentální výstava Dagmar Šubrtové Někdy z dálky doléhá vše a dále výstava z galerijních i partnerských sbírek věnovaná místní ikonické dominantě i celému krajinnému soukolí, Horizont hory: Krajina pod Ještědem.

Pouze po dobu festivalu bude možnost zhlédnout v galerijní zahradě unikátní futuristický projekt Designblok Cosmos: Intergalaktická krása českého designu. Jedná se o spektakulární instalaci přibližující deset ikon českého současného skla, designu
a uměleckého řemesla, které většinou vzešly právě z libereckého kraje. Tato mobilní galerie byla poprvé veřejnosti představena na Designbloku 2023 v Praze a následně v rámci Milano Design Weeku 2024. Liberec je tedy třetí destinací této artové prezentace, a to pouze do 23. června.

„Severočeský region, v jehož srdci leží Liberec, byl vždy doménou sklářského řemesla
a výroby. Nachází se tu mnoho velkých i drobných skláren, sídlí zde
 značky jako Lasvit či Preciosa a ze tří nejvýznamnějších sklářských škol vycházejí každoročně desítky budoucích mistrů tohoto ušlechtilého řemesla. Jsem proto velmi potěšen, že můžeme v rámci desetidenního festivalu připomínajícího deset let působení naší instituce v budově bývalých městských LÁZNÍ představit naším návštěvníkům unikátní futuristický projekt Designblok Cosmos, který ve spektakulární instalaci přibližuje deset ikon českého současného skla, designu a řemesla, které vzešly právě z našeho kraje,“ komentuje projekt sám ředitel galerie Filip Suchomel.

Během dní festivalu nabídne galerie pestrý doprovodný program.V pátek 14. června to bude PechaKucha Night věnovaná tomu, proč je dobré dbát o kulturní akce a jaký význam mají kulturní instituce pro lidi snažící se měnit Liberecko a přinášet novou perspektivu na chápání metropole pod Ještědem. Start pro šestnáct přednášejících začne v zahradě galerie v od 19 hodin.

Ve spolupráci s Anifilmem se koná ve středu 19. června projekce animovaného filmu z dílny Milorada Krstiće Sběratel Ruben Brandt. A v pátek 21. června si diváci vychutnají německý filmový exproesionismus v ikonickém filmu Faust z roku 1926, a to dokonce za doprovodu živé hudby kapely Nauzea Orchestra. Festival bude uzavírat Káva s Cosmosem, setkání s hlavními tvářemi Designbloku, Janou Zielinski a Jiřím Mackem.

Celý program festivalu je na webových stránkách galerie a jejích sociálních sítích.

 

TZ: Oblastní galerie Liberec


Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky