Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberec se chystá na festival Sportfilm. Sportovní hvězdy uvedou filmy o sobě

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 23. 09. 2024 09:12
  • Kultura

Sdílet článek

Posedmadvacáté letos hostí Liberec mezinárodní festival sportovních filmů Sportfilm; poprvé se hlavní program uskuteční v Paláci Liebieg. Své filmy osobně uvedou sportovní hvězdy Gabriela Soukalová, Karlos Vémola, Eva Adamczyková, Michal Maroši a další. Doprovodný program pro celé rodiny je zaměřený na propojování kultury a sportu, a proto festival nabídne sportovní aktivity, besedy s režiséry, výstavy obrazů, keramické a výtvarné dílny, gamezónu a mnoho dalších překvapení.

Letos se do festivalové soutěže přihlásilo 366 filmů ze 77 zemí světa, z toho 70 bylo vybráno do hlavní soutěže a 34 nakonec hodnotila porota. Kromě českých sportovců budou mít fanoušci sportovních filmů šanci zhlédnout zahraniční filmy s hvězdami, jako jsou tenistky sestry Williamsovy, šachista Garry Kasparov, basketbalista Rudy Gobert nebo překážkář Edwin Moses.

A jak získat celofestivalový pas na celý čtyřdenní program za 400 Kč? Nabídka pasů s kompletním programem a možností rezervací na jednotlivé filmy je k dispozici na www.sportfilm.cz. Pro děti a studenty je všude vstupné zdarma, protože cílem festivalu je motivovat k pohybu právě ty nejmladší. Navíc, kdo si zakoupí celofestivalový pas, bude slosován do soutěže o zájezd do Egypta od CK Blue Style a kolo značky Author. Pasy budou k zakoupení i ve Festivalovém centru v Clarion Grandhotel Zlatý Lev, kde ve velkém sále proběhnou hlavní projekce filmů uvedené sportovci a tvůrci, například Její tělo. Kromě toho se zde uskuteční live podcast Bomby na ledu s hokejistou Pavlem Francouzem nebo předávání ceny Ondřeje Sekory pro nejlepší sportovní novináře.

Ten pravý sportovní cirkus se ale bude odehrávat v areálu Paláce Liebieg. Nabídne hned několik výstav a projekčních míst, zahrady paláce se pak budou hemžit sportovními aktivitami pro děti i dospělé. V galerii Johan přímo v paláci proběhne unikátní výstava Sport očima umělců, kde se představí malíř Marek Lavko se svými obrazy sportovních hvězd a výtvarnice Ivana Štenclová s novým 3D obrazem Věra Čáslavská. Kromě toho bude součástí výstava plakátů sportovních filmů, které získaly amerického Oscara. Velkoplošné fotografie z OH Paříž 2024 budou umístěny před palácem.

Mezi dalšími lokacemi pro projekce je Rezidence RoSa nebo Jedličkův ústav, ale největší zájem mladších ročníků se očekává v Klubu Lípa, kde celý festival slavnostně odstartuje ve čtvrtek 3. října večer. Tahákem je prémiová projekce filmu Karlos za osobní účasti Karlose Vémoly a tvůrců filmu.

Vedle zábavy přijde na řadu i téma duševního zdraví, a to v rámci konference Mental health: Bezpečí dětí ve sportu, kterou moderuje lyžařka Šárka Strachová, jež si pozve velmi zajímavé hosty. Vyvrcholením festivalu je pak tradičně sobotní galavečer se slavnostním předáváním cen tvůrcům oceněných snímků. K moderaci galavečera se po dvou letech vrací Petr Svěcený a režie se zhostí Vojtěch Nouzák. V rámci večera vystoupí liberecký Paulie Garand s Jakubem Děkanem, Gabriela Soukalová a Štefan Margita. Natáčení pro Českou televizi opět zajišťuje liberecká videoprodukce Fullart Studio.

Kompletní aktuální program se nalézá na webu www.sportfilm.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky