Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajští radní odsouhlasili poskytnutí dotace z Fondu Turów. Peníze podpoří zásobování vodou na Hrádecku

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 08. 2024 13:09
  • Turów
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Krajští radní na dnešním jednání schválili poskytnutí dotace Severočeské vodárenské společnosti a. s. (SVS) na projekt zásobení vodou Hrádek nad Nisou. Celková výše dotace z Fondu Turów činí 341.129.152,83 bez DPH. Ta bude případně snížena o výši dotace ze Státního fondu Životní prostředí, o které ale nyní ještě není rozhodnuto. SVS požaduje od státu 167.946.088,05 korun. Stavět by se mělo od září 2024 a hotovo by mělo být v únoru  2027.

„Projekt řeší dostavbu přívodních řadů mezi Machnínem a Uhelnou a zvětšení akumulace vodojemu Chrastava – Sv. Ján, ze kterého se bude rozvádět veškerá pitná voda pro zájmovou oblast. Přivaděč bude sloužit mimo jiné pro zásobení právě budovaných vodovodů ve Václavicích a Horním Vítkově. S tím souvisí také rekonstrukce komunikace III/2712. Počet napojených osob je 16.218. Délka nové vodovodní sítě bude 10.194 metrů, délka rekonstruované vodovodní sítě pak 2.498 metrů,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Fond Turów Libereckého kraje byl zřízen usnesením Zastupitelstva Libereckého kraje na základě Dohody mezi vládou České republiky a vládou Polské republiky o spolupráci k řešení vlivů těžební činnosti v povrchovém hnědouhelném dole Turów v Polské republice na území ČR uzavřené 3. února 2022 a dále na základě Darovací smlouvy uzavřené mezi Libereckým krajem a PGE Foundation téhož dne.

Z Fondu Turów již kraj podpořil vybudování nového vodovodu pro obce Václavice a Horní Vítkov a také rekonstrukci úpravny vody v Machníně.  

Zůstatek na transparentním účtu s názvem LIBERECKÝ KRAJ-FOND TURÓW-ČR-PL je k 19. srpnu 2024 celkem 880.843.351,95 korun.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky