Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajské Dožínky nabídnou muziku, tance, zvířata i regionální laskominy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 11. 06. 2024 11:56
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Den, který je věnován nejen oslavě úrody, ale také poctě celému odvětví zemědělství, potravinářství, jakož i řemeslům a výrobcům z regionu. To jsou Krajské dožínky Libereckého kraje, které se uskuteční v sobotu 31. srpna ve Frýdlantu. Chybět nebude ani muzika a doprovodný program pro dospělé i děti.

„Dožínkové oslavy se staly v regionu již milou tradicí. Jejich cílem je vyzdvihnout a ocenit kvalitní místní potraviny, řemeslné výrobky a zemědělství a oživit folklór i tradice, které se s dožínkami pojí. Přibližují návštěvníkům práci lidí, kteří nejen zajišťují potraviny, ale rovněž pečují o krajinu a usilují o zachování jejího kulturního rázu,“ uvedl Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

V rámci festivalu se uskuteční ve 14.00 vyhlášení výsledků dvacátého ročníku soutěže Výrobek roku Libereckého kraje, v níž letos bodovaly kupříkladu žitný chléb, rakytníková pralinka s levandulí, slivovice ze sudu nebo paštika s brusinkami. Hodnotitelská komise soutěže Výrobek roku Libereckého kraje udělila tuto prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, celkem deseti produktům z kraje. Tento rok komise vybírala z 123 výrobků od 35 regionálních výrobců. 

Na organizaci krajských Dožínek se letos podílí také město Frýdlant a Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant. „Pro návštěvníky bude připraven program na třech místech Frýdlantu. V parku se mohou malí i velcí těšit na výstavu hospodářských zvířat jako jsou koně, ovce či skot, k vidění bude i historická a moderní zemědělská technika. Do kostela si mohou návštěvníci přijít poslechnout děkovnou bohoslužbu nebo populárně-naučné komentované prohlídky a na náměstí pak na všechny bude čekat tržnice plná dobrot a specialit, najdou tu ukázky práce řemeslníků, a hlavně si budou moci užít řadu koncertů,“ vypočítává starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Vstup na akci je jako již tradičně zdarma. 

Návštěvníci dožínek zhlédnou i prezentaci projektu Liberecký kraj sobě. „Ten podporuje právě regionální výrobky, výrobce a tradiční řemesla; na webu www.lksobe.cz  jsou k vidění profily regionálních producentů od tradičních řemeslníků až po designové a inovativní výrobce,“ dodal Židek.

Dožínky, tradiční slavnost u příležitosti ukončení žní, byly pro naše předky symbolem konce období nouze a počátku dostatku potravin. To byl také důvod, proč byly dožínky pokládány v mnoha společnostech za začátek nového roku. Liberecký kraj navázal na tuto pradávnou tradici v roce 2002, kdy uspořádal první novodobé Krajské dožínky, shodou okolností právě ve Frýdlantu.

Program Krajských dožínek 2024

Náměstí T. G. Masaryka

9.00 až 20.00 tržnice na náměstí
10.05 až 10.45 průvod ze zámku ke kostelu Nalezení Svatého Kříže
10.45 Moravians
11.45 předávání dožínkového věnce
13.00 Dasha
14.00 vyhlášení vítězů soutěže Výrobek roku Libereckého kraje
15.00 Vesper
17.00 Náhodný výběr
18.30 Big’O’Band

Park u Smědé

9.00 až 17.00 výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky SŠHL Frýdlant
10.00 Divadelní představení Gymnázium Frýdlant
12.00 Folklórní soubor Šafrán
13.00 Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant
14.00 Folklórní soubor Jizera
14.30 zemědělská soutěž Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant
15.00 Folklórní soubor Horačky
15.30 Základní umělecká škola Frýdlant

Kostel Nalezení Svatého Kříže

11.00 až 11.30 děkovná bohoslužba
12.00 a 13.00 komentovaná prohlídka kostela
14.00 koncert Základní umělecké školy Frýdlant
15.00 a 16.00 komentovaná prohlídka kostela

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky