Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj rozdělí na stipendijní podporu žáků středních škol částku 2,5 mil. Kč

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 02. 03. 2016 14:04
  • Školství

Sdílet článek

Střední školy zapojené ve Stipendijním programu Libereckého kraje v roce 2016 získají o 300.000 Kč více než v roce předchozím - tedy 2.500.000 Kč. Rozhodla o tom Rada Libereckého kraje na svém zasedání 1. března. O tuto částku, která je letos určena na výplaty motivačních a prospěchových stipendií pro žáky podporovaných řemeslných oborů, se podělí devět středních škol zřizovaných Libereckým krajem.

Youtube video

„Nárůst finančních prostředků vyčleněných na potřeby stipendijního programu je jednak spojen s vyšším počtem žáků, kteří dosahují na stipendijní příspěvky, a také se zařazením oboru Zemědělec-farmář a Agropodnikání do stipendijního programu od školního roku 2016/2017. Stipendijní program podporuje žáky v technických oborech, které jsou na trhu práce žádány, a přináší výsledky, neboť se nám každoročně daří udržet počet žáků v těchto řemeslných oborech. U některých oborů došlo i k jejich mírnému nárůstu,“ zdůrazňuje Alena Losová, radní pověřená řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Stipendijní program je jedním z aktivních nástrojů Libereckého kraje na podporu odborného vzdělávání, který byl spuštěn na začátku školního roku 2010/2011. Zaměřuje se na obory, jež jsou poptávány na trhu práce, přesto ale o studium žáci nejeví velký zájem. Jeho cílem je zabránit klesajícímu zájmu žáků o řemeslné profese a snaha alespoň zachovat stávající počet žáků, kteří každoročně nastupují ke studiu „učňovských“ oborů.

Aktuálně podporuje žáky ve 13 oborech – Elektrikář, Elektrikář-silnoproud, Instalatér, Jemný mechanik, Klempíř, Malíř a lakýrník, Nástrojař, Obráběč kovů, Řezník a uzenář, Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla, Strojní mechanik, Tesař a Zedník. Od školního roku 2016/2017 pak seznam podporovaných oborů doplní obory Zemědělec-farmář a Agropodnikání, které budou vyučovány na Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu. Na výplatu stipendií pro žáky těchto dvou oborů bude přispívat společnost ZOD Brniště.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky