Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj představil v Černínském paláci českým diplomatům svá inovativní i tradiční odvětví

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 02. 07. 2024 10:58
  • Rozvoj

Sdílet článek

Více než osmdesát ekonomických a vědeckých diplomatů z českých velvyslanectví po celém světě se na konci června sešlo v pražském Černínském paláci. Ministerstvo zahraničních věcí je takto svolává každoročně k prezentaci toho nejlepšího z Česka.

Diplomaté pak z nabytých poznatků těží na svých misích a nabízejí český um a dovednosti. Mezi prezentujícími nechyběl zástupce z Libereckého kraje, který představil region z pohledu výzkumu, vývoje a inovací, ale i z pohledu tradičních řemesel. 

V rámci vícedenního programu byl jeden den vyhrazen šesti sektorovým kulatým stolům. Liberecký kraj zastupovala Agentura regionálního rozvoje, před diplomaty odprezentovala region spolu s šesti dalšími subjekty u stolu zaměřeného na výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání.  

V desetiminutové prezentaci představila projekt Smart Akcelerátor, který je součástí celonárodní sítě akcelerátorů. Ve zkratce vyzdvihla sektory, ve kterých je region silný: nanomateriály a nanotechnologie, pokročilé strojírenství, elektronika a elektrotechnika, ICT, optika a sklo, pokročilá dopravní zařízení, udržitelné nakládání s přírodními zdroji, zpracování plastových, kovových a kompozitních materiálů nejen pro automotive. Na závěr podtrhla roli Technické univerzity v Liberci, která se věnuje mnoha výše zmíněným oborům. 

„Diplomaté získali přehled o konkrétních produktech a službách z regionu. Zároveň jsme jim nabídli naši Agenturu regionálního rozvoje jako jednotné kontaktní místo, na které se mohou s důvěrou obracet,“ říká Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Ač jsme druhým nejmenším krajem, vzbudila naše prezentace v Černínském paláci zájem, především pestrostí pokročilých produktů a služeb.“ 

Kromě inovací byl prezentován i tradiční řemeslný um sklářů, který Liberecký kraj souhrnně propaguje pod značkou Křišťálové údolí. Zvláštní pozornost vzbudily křišťálové medaile z letošního mistrovství světa v ledním hokeji, které navrhla umělkyně Kateřina Handlová a vyrobili skláři z Kolektiv Ateliers v Novém Boru.  

Setkání v Černínském paláci ukázalo, že Liberecký kraj má co nabídnout a zároveň chce být aktivním hráčem v podpoře zahraničního obchodu a mezinárodní spolupráce ve svých inovativních i tradičních odvětvích. 

MŠMT ARR EU KRAJ

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky