Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj postaví další sluneční elektrárnu. Vyroste na střeše turnovského muzea

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 19. 06. 2024 10:03
  • Rozvoj

Sdílet článek

Na střeše Muzea Českého ráje ve Skálově ulici v Turnově vyroste nová fotovoltaická elektrárna. Shodla se na tom Rada Libereckého kraje. Potvrzuje se tím dlouhodobý záměr, kterým je energetická soběstačnost kraje a jeho příspěvkových organizací.

Projekt zamíří do výzvy Modernizačního fondu, programu 2. Nové obnovitelné zdroje v energetice (RES+). „Výkon elektrárny, která vznikne na střeše budovy, v níž je expozice věnovaná horolezectví, bude činit 11,041 kilowatt-peak (kWp). Elektrickou energii, vyrobenou ze slunečního záření, využije muzeum pro svůj provoz. Přebytky pak zamíří do běžné distribuční soustavy,“ řekl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Celkové výdaje projektu se odhadují na 620 tisíc korun. Předpokládaná míra spolufinancování ze strany Libereckého kraje činí 70 % ze způsobilých výdajů, to je 233.800 korun a nezpůsobilé výdaje ve výši 286.000 korun. Způsobilé výdaje budou vypočteny na základě instalovaného výkonu elektrárny a nákladů bezprostředně souvisejících s její výstavbou,” upřesnil Ulvr. S výstavbou elektrárny by se mělo začít letos a hotovo má být v příštím roce.“

Sluneční elektrárny již kraj instaloval na střechu budovy D ve svém sídle, osadil je též na budovy Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou a Střediska ekologické výchovy v Hejnicích. Do budoucna by se měly objevit na výjezdových základnách Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje v Hrádku na Nisou a Jablonci nad Nisou, v zařízeních sociální péče TEREZA v Benešově u Semil a Semilech a APOSS ve Vratislavicích nad Nisou a Centru odborného vzdělávání Libereckého kraje na Střední zdravotnické škole v Turnově.

„Fotovoltaiky jsou budoucností v energetice. Přímá přeměna slunečního záření na elektřinu šetří nemalé finanční prostředky i životní prostředí. Budovy, na kterých fotovoltaiky vzniknou, se tak stanou soběstačnými,“ dodal hejtman Martin Půta. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky