Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj poskytne městům dotaci na zajištění zásobování pitnou vodou v oblastech zatížených těžbou v dole Turów

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 06. 2016 12:17
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje souhlasila na svém zasedání dne 7. června s poskytnutím pěti účelových investičních dotací z rozpočtu kraje na zajištění zásobování pitnou vodou v oblasti zatížené těžbou v polském dole Turów. Z Fondu ochrany vod Libereckého kraje půjde třem městům z Frýdlantského výběžku finanční pomoc do úhrnné výše 6.534.000 Kč.

 

„V prostoru dolu Turów došlo v minulosti vlivem čerpání důlních vod k radikálnímu snížení hladiny podzemní vody na přilehlém území. Ovlivnění českého území těžební činností v dole Turów se netýká pouze poklesů hladiny podzemní vody, ale celého vodního režimu, a to včetně poklesu průtoku některých povrchových toků,“ vysvětluje Josef Jadrný, náměstek hejtmana pro řízení resortu životního prostředí a zemědělství.

Při poklesu průtoku dochází ke zhoršení jakosti vody v tocích. Proto vodohospodářské společnosti operující na daném území nechaly vypracovat studie, které posuzují dopad plánovaného rozšíření těžby ložiska Turów na zásobování pitnou vodou a likvidaci odpadních vod na území Frýdlantska, Hrádku nad Nisou a Chrastavy. Součástí studií jsou navrženy i prioritní opatření, která by měla problémy eliminovat.

„V první fázi je řešeno zajištění zásobování pitnou vodou a finanční prostředky budou poskytnuty na pět prioritních opatření v dané oblasti, jejichž předmětem budou projektové dokumentace k územnímu řízení,“ poznamenal Josef Jadrný. Jednotlivé akce musí nejpozději do předložení závěrečného vyúčtování projektu splňovat podmínku souladu s Plánem rozvoje vodovodu a kanalizací Libereckého kraje a předmětem dokumentace musí být vodní dílo. Výstupem akce bude pravomocné územní rozhodnutí.

 

Název příjemce

Název projektu

Dotace v max. výši Kč

Město Hrádek nad Nisou

00262854

Zajištění zásobování pitnou vodou v Hrádku nad Nisou - městské části Václavice, zpracování projektové dokumentace pro územní rozhodnutí

1.306.800,-

Město Chrastava

00262871

Zajištění zásobování pitnou vodou Chrastavy – Horního Vítkova

653.400,-

Město Frýdlant

00262781

Zajištění zásobování pitnou vodou v oblasti Frýdlantska – opatření pro připojení vodovodu Bulovka

1.197.900,-

Město Frýdlant

00262781

Zajištění zásobování pitnou vodou v oblasti Frýdlantska – opatření pro připojení vodovodu Dětřichov

1.089.000,-

Město Frýdlant

00262781

Zajištění zásobování pitnou vodou v oblasti Frýdlantska – opatření na stávajících rozváděcích sítích na Frýdlantsku

2.286.900,-

 

V této věci se v pondělí 13. června uskuteční na Ministerstvu životního prostředí ČR další jednání. Zúčastní se jej vedení Libereckého kraje a starostové dotčených obcí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky