Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj pokračuje v obnovách památek, opět pomůže individuálními dotacemi

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 07. 2024 10:12
  • Kultura

Sdílet článek

Obnova vrat a oken ve třetím nadzemním podlaží zámku ve Stvolínkách a střechy sakristie a napojení na kanalizaci kostela sv. Jana Křtitele v Liberci. To je výčet projektů, které Liberecký kraj podpoří individuálními dotacemi.

„Liberecký kraj pomáhá obnovovat památky v regionu dlouhodobě. Má k tomu dotační program, ve kterém letos rozděluje necelých 22 milionů korun, a poskytuje také individuální dotace, letos ve výši více než 18 milionů korun. Majitelé objektů možnost získat podporu na rekonstrukci vítají. Stala se důležitým impulzem pro zahájení obnov,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.  

Krajští radní na svém včerejším jednání schvalovali konkrétně tyto projekty:

1. Obnova vrat v západním a severním průčelí, obnova oken a nadpraží oken na zámku Stvolínky za 2.748.606 korun včetně DPH. Dotace Libereckého kraje bude činit 33,38 % z celkových výdajů projektu – to je 917.484,68 korun včetně DPH.

„Raně barokní dvoupatrový zámek s arkádami byl přestavěný na místě staršího zámečku v letech 1663–1665 prvním litoměřickým biskupem Maxmiliánem Rudolfem Schleinitzem jako letní rezidence. Za biskupa Emanuela Arnošta z Valdštejna byl rokokově adaptován. Budova zámku je dnes prázdná bez celkového využití. Po mnoha letech bez údržby jsou některé části v havarijním stavu. V předchozích letech obec nechala osadit chybějící okna ve 2. patře, takže nejhodnotnější patro bylo ušetřeno nepřízně počasí. Bylo odvodněno nádvoří, položena nová dlažba, dokončeny opravy omítek na nádvoří, vyměněna okna vnějšího pláště, dlažby ve vstupech a arkádách a polovina oken ve III. patře,“ doplnila náměstkyně Květa Vinklátová.

2. Obnova střechy sakristie a napojení na kanalizaci kostela sv. Jana Křtitele v Rochlici v Liberci za 1.110.131,62 korun včetně DPH. Dotace Libereckého kraje činí 49,99 % z celkových výdajů projektu – to je 554.954,80 korun včetně DPH.

„Kostel svatého Jana Křtitele v Liberci byl postaven ve 2. polovině 17. století. Jednolodní orientovaná stavba s odsazeným presbytářem je doplněna věží. V kostele probíhají za přispění dotací z Libereckého kraje záchranné práce na stabilizaci movitého vybavení (hlavního oltáře, křtitelnice a kazatelny). Letošní etapa obnovy spočívající v obnově střechy sakristie a napojení svodů na kanalizaci by měla být zároveň počáteční etapou celkové obnovy kostela, ke které je již vypracována projektová dokumentace,“ dodala náměstkyně Vinklátová.

Liberecký kraj podpořil za posledních osm let v rámci individuálních dotacích dohromady 68 projektů za souhrnnou částku 72.565.800 korun. Mezi obnovené památky patří zejména areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, zámek Vartemberk ve Stráži pod Ralskem či objekt bývalé sušárny chmele v Dubé.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky