Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj mezi obce rozdělí dotace z Programu obnovy venkova

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 06. 2015 16:35
  • Magazín
  • Rozvoj

Sdílet článek

Bezmála 10 mil. Kč přidělí Liberecký kraj obcím v regionu v rámci svého Dotačního fondu, Programu obnovy venkova. Dohromady tak podpoří 41 projektů na podporu občanské vybavenosti, opravy chodníků, infrastrukturu nebo třeba veřejné osvětlení. O přidělení dotací rozhodlo na svém 5. zasedání Zastupitelstvo Libereckého kraje.

Jednotlivé subjekty, tedy obce do 2000 obyvatel, mohly své žádosti o dotaci podávat v období od 18. prosince 2014 do 30. ledna 2015. Za tuto dobu kraj obdržel 67 žádostí o poskytnutí dotace ve výši 15.690.403,36 Kč. Celkové výdaje na projekty činí 46.457.848,52 Kč.

Veškeré žádosti prošly kontrolou a vyhodnocením. Na základě výsledků bylo navrženo hodnotícím orgánem (Výbor hospodářského a regionálního rozvoje) podpořit 41 projektů. „Finanční prostředky využijí obce na různé akce. Například obec Radimovice chystá vybudování nového chodníku podél silnice. Z Programu obnovy venkova jim byla schválena dotace ve výši 380 tis. Kč. Na dokončení venkovních úprav v areálu mateřské školy získá obec Bílá 300 tis. Kč a třeba Jablonec nad Jizerou chce využít dotaci ve výši 300 tis. Kč na opravu komunikace v části Bratrouchov,“ uvedl radní Vít Příkaský, pověřený vedením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

Celkem 18 projektů kvůli nedostatku disponibilních finančních prostředků v programu nelze podpořit a 6 projektů je z důvodu administrativního nesouladu navrženo na vyřazení. Třem žadatelům - obcím Jeřmanice, Volfartice a Šimonovice byla nabídnuta snížená dotace s možností snížení celkových nákladů projektu.

„V letošním roce chystá Liberecký kraj vypsat ještě další kolo s celkovou alokací 7,330 mil. Kč, tak aby mohly být podpořeny i další projekty v Programu obnovy venkova,“ doplnil hejtman LK Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky