Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj již zná svůj Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb na následující roky

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 12. 2023 10:39
  • Sociální

Sdílet článek

Krajští radní na svém včerejším jednání odsouhlasili Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb na roky 2024–2026. Ten je stěžejním strategickým dokumentem, který mapuje současný stav a vývoj sociálních služeb v regionu. Stanovuje též vize, priority a strategické cíle kraje a partnerů pro řešení nepříznivých sociálních situací občanů.

„Sociální služby nabízí podporu osobám v nepříznivé sociální situaci. Je to oblast, ve které musíme neustále pružně a rychle reagovat na měnící se podmínky. Proto je pro nás důležité analyzovat dosavadní zkušenosti, mapovat aktuální dění a také hledět do budoucna. K tomu potřebujeme mít jasný plán. Ten můžeme naplnit díky validním datům obsaženým právě v dokumentu s názvem Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek pro resort sociálních věcí.   

Dokument se skládá ze tří částí. První z nich je analytická, jež obsahuje především statistické údaje a sociodemografická data. Druhou částí je strategie obsahující klíčové návrhy na zajištění sociálních služeb v budoucím období. Poslední pasáž je prováděcí, jež měla obsahovat zejména informace o Základní síti sociálních služeb na rok 2024. Tu již ale schválilo letos krajské zastupitelstvo. Celková kapacita v Základní síti sociálních služeb v roce 2024 činí u pobytových služeb 2.662 lůžek a u ambulantních a terénních služeb 944,86 úvazku pracovníků v přímé péči.

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb těž obsahuje finanční výhled na následující roky. Pro ten příští očekává kraj náklady na sociální služby ve výši 2.598.516.000 korun, přičemž dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí by měla činit 39,64 %, a to 1.030.122.000 korun. Právě otázka financování sociálních služeb je ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí i Libereckého kraje a obcí klíčová pro zajištění dostupné a kvalitní sítě sociálních služeb.

V příloze manažerské shrnutí k sociálním službám. 

Youtube video

  • Manažerské shrnutí 231205 (.docx)
    22 kB
    06. 12. 2023 10:41

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky