Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj chystá rekonstrukci Památníku K. H. Máchy. Začne střechou

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 11. 2023 10:51
  • Kultura

Sdílet článek

Nejstarší roubenou budovou v Doksech je Památník K. H. Máchy, jenž je pobočkou Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Liberecký kraj coby zřizovatel muzea chystá generální opravu celé budovy včetně interiérových expozic. Jako první přijde na řadu střecha: dojde k výměně šindelové střešní krytiny a poškozených krovů. Liberecký kraj vyčlenil na rekonstrukci střechy 1,5 milionu korun.

„Jedná se o mimořádně cennou historickou stavbu v centru Doks, kterou využívá Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě jako svou pobočku. Kromě nutné opravy střechy přistoupíme i ke změně expozic tak, aby odpovídaly současným trendům, a modernizovat chceme také ubytovací prostory. Vzhledem k charakteru budovy bychom tam rádi zachovali atmosféru a autenticitu prostor,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Projekt se dělí do dvou etap. První je stavební, a kromě opravy střechy přinese také úpravy půdy, opravy roubení a fasád včetně nového nátěru a také opravy stropů a interiérů v patře Úpravy se dotknou i zahrady. Po ukončení stavebních prací bude následovat budování interaktivního centra regionálního poznání.

Nová koncepce totiž počítá právě s tím, že muzeum bude interaktivním centrem moderního regionálního poznání s aktivizační multismyslovou expozicí. Záživnou formou tak bude nejenom ctít odkaz Karla Hynka Máchy a jeho života, ale především přibližovat návštěvníkům různé aspekty Máchova kraje.

Rekonstruované ubytovací prostory v prvním patře nabídnou jedinečnou šanci zažít osobitou atmosféru roubeného domu ze 17. století. Objeví se v nich unikátní nábytek a doplňky s designem květeny Máchova kraje. Ten vznikne ve spolupráci s regionální umělkyní, která vyvinula unikátní výtvarnou techniku. Spočívá v použití směsi skla a pryskyřice, mezi jejíž lité vrstvy se vkládají lisované rostliny.

Luxusní romantické apartmá s vlastní kuchyní a sociálním zařízením s citlivě zakomponovanými motivy z místní krajiny a pět dvoulůžkových pokojů ponesou názvy Pokoj strašného lesů pána, Tvrz rytíře Pancíře, Pokoj špitálníka či Kobka vězně před popravou a nabídnou tematický prožitek, odkazující na pověsti a reálie Máchova kraje.

Se zahájením stavebních prací dojde k uzavření památníku. Návštěvní sezona 2024 tak bude s největší pravděpodobností zkrácena. Přesto Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě plánuje pobočku uzavřít v roce 2024 až těsně před zahájením stavby.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky