Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj chce odkoupit a obnovit Ještěd, nyní podpoří projektovou přípravu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 08. 2024 17:26
  • Cestovní ruch
  • Kultura

Sdílet článek

Snaha Libereckého kraje obnovit Horský hotel a vysílač Ještěd pokračuje. Po červnovém podpisu memoranda o možnosti koupě objektu a vstupu do spolku Ještěd 73 je nyní blíž i samotná projektová příprava pro stavební povolení na obnovu národní kulturní památky. Projekt by také, až bude v budoucnu dokončen, mohl upřesnit částku za modernizaci. Krajští radní a zastupitelé v srpnu projednají, jak projektovou přípravu finančně podpořit.

„Ještěd je nejen národní kulturní památkou, ale také jedinou stavbou v republice ve stylu high-tech, která obdržela Cenu Augusta Perreta. Nejdůležitějším ale je, že pro občany regionu, ale i České republiky je dominantou a hlavním symbolem našeho kraje. V červnu letošního roku jsme podepsali s Českými Radiokomunikacemi Memorandum o porozumění, ve kterém CRA prohlašují, že do konce tohoto roku nemají v záměru jednat o prodeji objektu s žádným jiným zájemcem. Jsem rád, že jsme se po dnešním jednání Spolku Ještěd 73, jehož jsme od letošního června jako kraj členem, mohli posunout blíže k obnově této významné památky. Dohodli jsme se společně s Českými Radiokomunikacemi a Ještědem s. r. o., že finančně podpoříme projektovou přípravu pro stavební povolení na obnovu národní kulturní památky a v srpnu projednáme v krajských orgánech možnosti, jak ji zafinancovat. Bude se pravděpodobně jednat o individuální dotaci,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Horský hotel a televizní vysílač Ještěd slouží veřejnosti od 9. července 1973. Jeho autor architekt Karel Hubáček získal za projekt využívající moderní technologie v roce 1969 mezinárodní Perretovu cenu. Stříbrný hyperboloid s výškou 93 metry a s páteří ze železobetonového jádra v sobě jedinečným způsobem spojuje vysílač, hotel i restauraci s unikátním výhledem do širokého okolí. Objekt je památkově chráněn; od roku 1998 je kulturní památkou a k 1. 1. 2006 je Nařízením vlády č. 422/2005 Sb. ze dne 29. září 2005 prohlášen národní kulturní památkou. V květnu roku 2007 byl podán návrh na zařazení horského hotelu a vysílače na seznam světového dědictví UNESCO.

Liberecký kraj odsouhlasil záměr koupě Horského hotelu a vysílače již v roce 2008, ovšem nikdy k tomu nedošlo. Současný majitel objektu – České Radiokomunikace a.s. vlastněné investiční společností se zkušenostmi v digitální infrastruktuře Cordiant Digital Infrastructure Limited, provádí standardní údržbu a z větších investic např. opravu pláště budovy. Kvůli vlastnické struktuře ovšem nemůže požádat o podporu z evropských či jiných finančních zdrojů. Liberecký kraj dlouhodobě o Ještěd usiluje. Nejen z důvodu postupné rekonstrukce, ale také kvůli možnosti zápisu na seznam památek UNESCO.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky