Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kousek galerie si odnesete s sebou. V novém design shopu nebude chybět porcelánové nádobí ani interiérové doplňky

  • 26. 07. 2024 12:24
  • Kultura

Sdílet článek

Oblastní galerie Liberec se už za pár měsíců chystá otevřít design shop, který nahradí stávající, provizorní obchod. Ten už totiž neodpovídá současným trendům ani poptávce. V novém design shopu bude nabídka zboží mnohem rozmanitější, od knih, skla a porcelánu přes papírenské zboží a interiérové doplňky. Podle předpokladů by se měl obchod otevřít v polovině října.

Návštěvnické možnosti se v Oblastní galerii nadále rozšiřují. Po kavárně, kterou zde provozuje liberecká pražírna Nordbeans, přichází na řadu design shop. Jeho cílem je umocnit návštěvníkům umělecký zážitek. „Chceme, aby si lidé odnesli z galerie něco kvalitního, co připomíná nejen naše umělecké sbírky, ale také co se nějakým způsobem váže na umění či design. Zakoupenou drobností budou moci potěšit nejen sebe, ale i své blízké, protože naše zboží bude zárukou kvality. Design shopem bychom k nám zároveň chtěli nalákat nové návštěvníky,“ říká ředitel Oblastní galerie Liberec Filip Suchomel.

V současné době se už pracuje na mobiliáři, který vzniká na základě návrhu architekty Lenky Míkové. Na projektu navíc začínají spolupracovat i designéři. „Stavební práce, které budou v galerii probíhat, nebudou nijak rozsáhlé. „Půjde o drobné úpravy a doplnění truhlářskými prvky na míru, vylepšení osvětlení apod. Součástí realizace bude také přesunutí stávající pokladny a zútulnění foyer,“ dodává Anna Pokorná, která má galerijní design shop na starosti.

Nový obchod nahradí ten stávající, provizorní, který už nevyhovuje a ani neodpovídá aktuálním trendům a poptávce. Návštěvníci tu mají možnost zakoupit si pouze trička s lázeňským motivem, placky s potiskem a katalogy z již proběhlých výstav. V novém design shopu ale lidé budou mít podle Anny Pokorné daleko větší výběr. „Najdou tu odborné, lifestylové i dětské knihy, skleněné vázy, závěsné baňky pro pěstování květin, skleničky a také porcelánové vázy, hrnečky, misky i talíře. V nabídce pak nebude chybět ani papírenské zboží jako jsou sešity, pohlednice, pexesa, penály či tužky a dále také interiérové doplňky a sezónní věci jako například ozdoby,“ vyjmenovává koordinátorka projektu.

Design shop vyroste v místě stávající šatny. Ta se poté přesune napravo od vstupu do galerie, kde se teď nachází provizorní obchod. Kapacita šatny by měla zůstat minimálně stejná, její vybavení ale bude zase o něco lepší. Bundy či kabáty už lidé nebudou muset zamykat do skříněk, ale budou si je moci volně odložit tak, jak je to běžné v jiných galeriích. 

Hotovo by podle předběžných odhadů mělo být na začátku října. Pokud vše půjde podle plánu, první zákazníci by si v design shopu mohli nakoupit už zhruba týden po dokončení.

O OBLASTNÍ GALERII LIBEREC

Oblastní galerie Liberec, která byla založena v roce 1953, je pátou největší galerií v České republice. Její sbírky čítají okolo 22 tisíc uměleckých děl z Čech, Německa, Rakouska, Francie, Nizozemí a dalších evropských států, mezi nimi lze nalézt například obrazy, grafiky, kresby, plastiky, ale i historické předměty. Přes šedesát let sídlila v Liebiegově paláci, na konci února roku 2014 se pak přestěhovala do bývalých městských lázní, kde zůstala až dodnes. Návštěvníkům nabízí atraktivní podívanou v podobě tří stálých expozic a řady výstav, které se v průběhu roku mění. Kromě toho se galerie zaměřuje také na vzdělávání, její lektorské oddělení zajišťuje doprovodné programy pro školy a o prázdninách pak pro děti pořádá příměstské tábory. Více informací naleznete na www.ogl.cz, IG, FB

Kontakt pro média:

Kateřina Třmínková, katerina.trminkova@ogl.cz, tel.: +420 724 834 546

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky