Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kontroly v přenesené působnosti na obcích I. stupně 2020-2022

Mgr. Martin Hýsek

právník

  • 13. 01. 2023 09:25
  • 106/1999

Sdílet článek

Předmět žádosti:

Žadatel žádal o poskytnutí informací týkajících se kontrol výkonu přenesené působnosti na obcích I. stupně za rok 2020-2022 s uvedením předmětů jednotlivých kontrol.

Odpověď na žádost:

KÚ LK žadateli sdělil, že požadované informace jsou zveřejněny za jednotlivá pololetí daného roku na webových stránkách KÚ LK v sekci odboru kontroly, viz odkaz: https://odbor-kontroly.kraj-lbc.cz/zhodnoceni-kontrolni-cinnosti, ovšem s výjimkou II. pololetí 2022.

Informace o počtu kontrol za I. pololetí 2020 až I. pololetí 2022 jsou v uvedených zhodnoceních kontrolní činnosti rozdělené podle typů obcí, kdy je z nich zřejmé, kolik kontrol u kterého typu obcí bylo v jednotlivých agendách provedeno. Pokud je v tabulce uvedeno, že některý odbor KÚ LK provedl určitý počet kontrol, ale všechna pole u obcí jsou prázdná, znamená to, že dané kontroly byly provedeny u jiných subjektů než obcí. Výjimkou je přezkoumáni hospodaření územně samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí, dle ustanovení § 4 odst. 4 zákona č. 420/2004 Sb., o přezkoumáváni hospodařeni územně samosprávných celků a dobrovolných svazku obci, v platném znění, jehož předmětem jsou oblasti hospodaření uvedené v § 2 odst. 1 a 2 zákona č. 420/2004 Sb., posouzené podle hledisek uvedených v § 3 tohoto zákona. U nich jsou uvedeny pouze souhrnné údaje bez rozlišení kategorií obcí. Z tohoto počtu jsou všechny obce I. kategorie, s následujícími výjimkami:

  • v roce 2020: 5 měst s pověřeným obecním úřadem a 2 města s rozšířenou působností
  • v roce 2021: 7 měst s pověřeným obecním úřadem a 2 města s rozšířenou působností,
  • v roce 2022: 7 měst s pověřeným obecním úřadem a 2 města s rozšířenou působností

Pokud jde o II. pololetí 2022, požadované údaje jsou uvedeny v následující tabulce:

Oblast

Podoblast

Počet kontrolovaných obcí I. stupně

místní rozvoj

 

10

finance

 

143

práce a sociální věci

 

1

oblast ministerstva vnitra

matrika

2

vidimace a legalizace

7

evidence obyvatel

12

přestupky

1

rušení trvalých pobytů

3

zák. o svobodném přístupu k informacím

4

Celkem

 

183

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky